Китай забрани «държавната измяна, сепаратизма, подстрекателството и подривната дейност» в Хонконг

Хонконгската главна администраторка Кари Лам изрази готовност да «сътрудничи изцяло» на Пекин за прилагането на закона за националната сигурност, който китайската централна власт иска да наложи на автономната територия, предадоха Франс прес и ДПА.

Китай забрани "държавната измяна, сепаратизма, подстрекателството и подривната дейност" в Хонконг
Днес комунистическото правителство на Китай внесе в парламента законопроект, забраняващ «държавната измяна, сепаратизма, подстрекателството и подривната дейност» в Хонконг, в отговор на големите протести, организирани миналата година от демократичната опозиция.

Мярката, обявена снощи, предизвика възмущение в бившата британска колония, където се отправят все повече призиви за организиране на протест въпреки забраната на събиранията, наложена в името на борбата срещу коронавируса. Опозицията смята законопроекта за най-тежкото посегателство срещу свободите на Хонконг след връщането на града на Китай през 1997 г., както и за нарушение на принципа «една държава — две системи», който би трябвало да ръководи отношенията между Пекин и специалния административен район.

Ръководителката на пропекински настроената изпълнителна власт Кари Лам обаче увери в изявление, че предложеният законопроект «няма да засегне законните права и свободи на жителите на Хонконг».

Тя оправда намесата на китайския парламент в хонконгските вътрешни работи с насилието, до което се стигна по време на протестите миналата година. Инцидентите с експлозиви и огнестрелни оръжия представляват заплаха от тероризъм, подчерта главната администраторка на Хонконг, повтаряйки обвинения, които вече бяха отправени от Пекин.

Лам се намира в китайската столица по повод откриването на годишната сесия на парламента днес. Очаква се текстът, засягащ Хонконг, да бъде гласуван в четвъртък.
Продемократични хонконгски депутати организираха протест на заседание на местния Законодателен съвет (парламент), противопоставяйки се на предложения законопроект. Опозиционни депутати наобиколиха пропекински настроената председателка на съвета, като скандираха лозунги, включващи «Хонконг ще стане Синцзян» и «Хонконгци, въстанете».

Най-малко четирима представители на продемократичния лагер бяха изведени от охраната, преди заседанието да бъде прекратено. Протестът продължи, докато председателката не беше изведена от залата от охранители.

Източник: Пекин, БТА

Коментари:

Зареждане ...