Жителите на Кипър се доверяват на Русия повече, отколкото на САЩ или Великобритания


Тъй като напрежението между Кремъл и Европейския съюз се увеличава, този малък остров се превърна в основата на тревогите за западните сили, пише авторът. Той посочва, че много кипърци се доверяват на Русия повече, отколкото на САЩ или Великобритания.

Видео: Владимир Путин се среща с президента на Кипър.

Превод от Financial Times:

Постсъветският приток на пари и хора към този средиземноморски остров с население от едва един милион души на моменти го превръщаше в лабораторен съд, в загриженост за Запада  — реална и въображаема — за дейността на Русия в Европа. Икономическите и политическите връзки между двете страни подчертават нарастващото напрежение в рамките на Европейския съюз по отношение на това как да се изграждат отношенията с Кремъл при президента Владимир Путин.

Жителите на Кипър се доверяват на Русия повече, отколкото на САЩ или Великобритания

Този московски фактор показва как Кипър се е превърнал в микрокосмос от многото проблеми и главоболия в рамките на европейския блок. Скандалът в края на миналата година във връзка с програмата на кипърското правителство за продажбата на гражданство на хиляди заможни чужденци разкри нарастващата загриженост от подобни схеми, съгласно които повечето други членове на ЕС също предлагат паспорти или разрешителни за пребиваване срещу пари.

Ниските данъци, лесното регулиране, атрактивните данъци и наскоро върховенството на закона и гаранциите за инвеститорите, които се появиха след присъединяването към Европейския съюз, помогнаха този остров да се превърне в сигурно убежище за руските инвеститори след разпадането на СССР.

Тази атракция се основава на връзките между Комунистическата партия на Кипър и нейните руски колеги, както и на културните връзки с помощта на Православната църква. Според агенцията на Moodys в края на 2012 г. руските банки и корпорации са вложили 31 милиарда долара депозити в Кипър — повече от годишния брутен вътрешен продукт на Кипър. Що се отнася до трансграничните заеми, отпуснати на руски компании, опериращи в Кипър, техният обем възлиза на още 30 до 40 милиарда долара.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...