Зеленски: Преговорите между Порошенко и Байдън могат да се квалифицират като държавна измяна


Украинският президент Владимир Зеленски по време на пресконференция по повод годишнината от встъпването си в длъжност призова за проверка на информацията за влиянието на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън върху бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Видео: Зеленски за скандала Порошенко — Байдън: Главният прокурор регистрира наказателно производство

Зеленски: Преговорите между Порошенко и Байдън могат да се квалифицират като държавна измяна

По-рано се съобщи, че офиса на генералния прокурор на Украйна е започнал наказателно дело за държавна измяна и злоупотреба с власт срещу бившия президент Петро Порошенко, след като бе публикуван аудиозапис, в който, както се предполага, екс-президентът на Украйна разговаря с бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. За това пише «Украинская правда», позовавайки се на източник от канцеларията на главния прокурор.

Мега скандал: Порошенко ще бъде съден за държавна измяна след публикуване на разговора му с Джо Байдън

Според данните от източника, офисът на главния прокурор вече е подал сведения в Единния регистър за досъдебни разследвания.

Както съобщава изданието, към материалите по делото ще бъде прибавена флашката с аудиозаписите, в които Порошенко разговаря по телефона с Байдън и с екс-държавния секретар на САЩ Джон Кери. Електронният носител със записите с разговорите е предаден на ведомството от депутата от Радата Андрей Деркач.

По-рано стана известно, че Деркач е публикувал аудиозапис, на който, както се твърди, Байдън предлага 1 милиард долара на тогавашния президент на Украйна Порошенко за оставката на генералния прокурор Виктор Шокин.

Зеленски отбеляза, че това може да бъде квалифицирано като държавна измяна. Той пренасочи въпроса към органите на реда.

„Мисля, че това не е последният знак, който украинците ще видят. … Те ще разследват — каза Зеленски.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...