За кого е заплаха разследването на причините за появлението на COVID-19?

21 май 2020-Нюз Фронт.

Съобщенията, че Световната здравна организация е решила да проведе независимо разследване на мерките, предприети във борбата с коронавируса, напомни друг епизод от новата история: решението на OЗХО да разследва химическите атаки в Сирия.

И в двата случая истинските геополитически конфликти бяха временно изведени в зоната на бюрократичните игрища на международните организации и всяка от страните, участващи в тези срамни изпълнения, се надяваше или да успее да „прокара“ желаното заключение, което ще получи печат на одобрение на международно призната структура, или фактът, че поне ще бъде възможно да се предотврати инициаторите на атаката (и в двата случая САЩ и техните европейски сателити да бъдат смятани за извършители на атаката), за да се организира решението, от което се нуждаят.

 

За кого е заплаха разследването на причините за появлението на COVID-19?

Поразително, но в случая с ОЗХО, американците не успяха да спечелят мача в «една врата», тъй като някои европейски експерти отказаха да подкрепят очевидно фалшивия разказ за вината на Башар Асад и Русия и посочиха във вътрешни документи, че това е явна провокация и поетапно действие от страна на про-американските сили.

По-късно скандалът се отвори, въпросът беше „приглушен“, експертите бяха уволнени или сами напуснаха организацията, ситуацията със Сирия остана временно прекратена, санкциите за „подкрепа на престъпник с използване на химическо оръжие“ до голяма степен се избегнаха, но американският начин на действие остана непроменен: да използват международни организации за легитимиране на геополитическата агресия.

Този път в качеството на нов обект на агресия бе избран Китай, а в качеството на инструмент- оказване на натиск на Световната Здравна Организация (СЗО), опосредствано и структурите на ООН.

Днес в Китай ситуацията е по-сложна: залозите са неизмеримо по-високи, отколкото в сирийския случай, а натискът от САЩ и дори, вероятно, от Европейския съюз, в който антикитайските настроения нарастват, ще бъде много по-голям.

От имиджова гледна точка, това е още по-сложно: Китай е фиксиран в общественото съзнание като мястото от където се появява вируса, анти-китайските конспиративни теории заляха интернет, а победоносните доклади на китайското ръководство за бързото излизане на китайската икономика от кризата, причинена от епидемията, просто катастрофално дразнят обикновените европейци и американците, заключени в собствените си домове и без работа.
На страната на официален Пекин са парите. Знанието, че голям брой ключови функционери на международни организации, от ЮНЕСКО и СЗО до МОК и ФИФА, са в джоба на джобен персонален компютър отдавна е тайна на Полишенела
( фр. «Le secret de Polichinelle»), но сега лоялността на прокитайските функционери ще бъде подложена на много жестоко изпитание.

Едно е, да бъдат получени пари и подкрепа за да се блокират опитите на Тайван да получи признание в СЗО, а съвсем друго е да се блокират претенциите на САЩ, които вече заплашват с постоянно спиране на финансирането и реалната делегитимизация на организации, които не искат да подкрепят антикитайската реторика на Вашингтон.

Най-вероятно разследването ще приключи с нищо.

Ще има неясен и противоречив официален доклад, изготвен така, че китайските и американските дипломати и пропагандисти да могат еднакво да използват различни фрагменти за своите вътрешни и външнополитически нужди.

Истината за това как се е появил вирусът и по-специално истината за първите месеци на разпространението му на планетата, никога няма да разберем, не само заради технологичните трудности на подобно разследване, но и защото просто няма такива, които искат да го организират и провеждат честно.

Вече е установен геополитически конфликт и това е единственото нещо, което има значение. И ако коронавирусът не иска да играе ролята на своеобразна «радиостанция Гливице»2.0, тогава ще се намери по-подходяш кандидат.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...