US учени: Властите в САЩ са можели да предотвратят смъртта на 54 хиляди души с COVID


Американските учени считат, че властите на Съединените щати са можели да предотвратят около 54 хиляди смъртни случая в страната в резултат на инфекцията от  коронавируса, ако са били въвели санитарните мерки две седмици по-рано, съобщи New York Times.

US учени: Властите в САЩ са можели да предотвратят смъртта на 54 хиляди души с COVID

Изследователи от Колумбийския университет, ръководени от специалиста по инфекциозни болести Джефри Шайман, са изградили компютърен модел, който според тях може да оцени ефекта на ограничителните мерки, въведени в Съединените щати, за да се предотврати разпространението на COVID-19. Въз основа на този модел учените смятат, че ако са били въведени ограниченията две седмици по-рано, 54 хиляди души биха избегнали смъртта.

„Кратък период от време по време в етапа на ръст играе решаваща роля по отношение на намаляването на смъртността“, заяви Шейман.

В същото време изследователите предупреждават властите на САЩ срещу твърде бързото премахване на санитарните норми, тъй като това може да доведе до рязко увеличаване на смъртността.

Според последните данни в САЩ са открити над 4,9 милиона случая на заразяване с новия коронавирус, починали са над 92 хиляди души.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е знак за особено качество, че страната има най-голям брой заразени с новия коронавирус (COVID-19) в света, съобщават световните осведомителни агенции.

Тръмп за мащабния брой заразени: Това не е лошо, а знак за качество!

«Гледам на това, в известна степен, като на нещо добро, защото това означава, че нашето тестване е много по-добро», изтъкна той в Белия дом.

САЩ имат над 4,9 милиона заразени с новия коронавирус, от които близо 92 000 са починали от началото на епидемията в страната, показват данните на Университета «Джонс Хопкинс».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...