САЩ излизат от Договора за Открито небе- Тръмп с пореден жест заплашващ международната сигурност

21 май 2020-Нюз Фронт.

САЩ обявиха оттеглянето си от Договора за открито небе, като за причина посочиха, че според тях Русия го нарушава. Стара американска схема, която се използва за обяснение на всичко с различна формулировка, но винаги търдяща » Русия е виновна».

Първоначално New York Times съобщи, че САЩ все пак оттеглят от Договора за открито небе и утре официално ще уведомят Русия.
Поредното потвърждение, че САЩ не са готови да спазват каквито и да било международни задължения, договори или правила в името на световната сигурност и стабилност, но преследват собствените си цели.

САЩ излизат от Договора за Открито небе- Тръмп с пореден жест заплашващ международната сигурност

 

Решението на Тръмп, е  третото голямо отстъплениеот споразуменията за контрол на въоръженията, ще се разглежда като доказателство, че той също планира да се оттегли от последния основен договор за оръжие с Русия: новият START-3.

Според висши служители на администрацията президентът на САЩ Тръмп е решил да се откаже от друго важно споразумение за контрол на оръжията и ще информира Русия в петък, че САЩ ще се оттеглят от Договора за отворено небе, който беше сключен преди три десетилетия, и предвижда прелитане над териториите със спецободудване и сензорна апаратура за извършване на наблюдателни полети, с цел гарантиране, че страните участници в Договора не се готвят за военни действия.

През август 2018 година Тръмп прекрати договора с Русия, защото според мнението на Белия дом, Русия нарушава условията.
Във Вашингтон поискаха Москва да не използва разузнавателна информация, получена по време на наблюдателни полети за разузнавателни цели.

САЩ също така поискаха от Русия да разреши на американските самолети да летят над Москва, Калининградска област, Чечня и в районите, граничещи с Абхазия и Южна Осетия.

Договорът за Открито небе бе подписан през март 1992 година от 23 държави, които са членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Скоро още няколко държави се присъединиха към тях и сега 34 държави участват в споразумението.
Документът им позволява да летят над територията на другия, за да се уверят, че никой от тях не се подготвя за война.

Излизайки от Договора за Открито небе едностранно, САЩ не демонстрират своето желание да правят каквото искат без да носят никаква отговорност, поставяйки по такъв начин под въпрос международната безопасност.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...