Русия и Турция организират поредна среща на «тройката от Астана»

Министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу обсъдиха по телефона сътрудничеството в Сирия и изтъкнаха важността на организирането на среща на «тройката от Астана» (Русия, Турция и Иран), която да се състои в Техеран, предаде ТАСС.

Русия и Турция организират поредна среща на "тройката от Астана"
Двамата министри са се обявили също така за незабавно спиране на огъня в Либия, съобщи Ройтерс. Те са заявили подкрепата си за възобновяването на политическия процес в ООН за разрешаване на кризата в северноафриканската страна.
Разговорът идва ден, след като силите на ген. Халифа Хафтар в Либия съобщиха, че са се изтеглили от някои фронтови линии край Триполи, което постави под въпрос способността им да удържат продълаващата вече година офанзива за превземане на столицата, напомня Ройтерс.

Лавров е обсъдил с турския си колега също развитието на двустранните отношения, включително взаимна подкрепа в борбата срещу Ковид-19, съобщи още руското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

«Обсъдени бяха перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, включително в плана за взаимна подкрепа в борбата с разпространението на коронавирусната инфекция и в организирането на връщането в родината на граждани на Русия и Турция», се посочва в изявление на сайта на министерството.

«Усилено продължават да се поддържат тесни контакти по всички въпроси от международния и регионален дневен ред», се добавя в съобщението.

Източник: Москва, БТА

Коментари:

Зареждане ...