Ловкият ход на Лавров: Европа ще плаща това, което си заслужи


Проблемите около «Северен поток 2» могат да доведат до повишаване на цените на газа в ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров. В същото време той е убеден, че проектът ще бъде реализиран така или иначе, пише «Комерсант».

Ловкият ход на Лавров: Европа ще плаща това, което си заслужи

По-рано Германия отхвърли заявката на оператора на «Сeверен поток-2» Nord Stream-2 Nord Stream 2 AG, който помоли проектът да бъде освободен от изискванията на директивата за газ на ЕС. Това означава, че Nord Stream-2 може да не заработи на пълен капацитет. Nord Stream 2 AG ще обжалва това решение.

„Експертите — това е тяхното мнение — са съгласни, че почти всички варианти за разрешаване на правните конфликти ще доведат до по-високи цени на газа за крайните потребители, за гражданите на страните от ЕС“, заяви г-н Лавров на пресконференцията след министерската среща на Съвета на държавите от Балтийско море», цитира думите на Лавров ТАСС.

Лавров счита, че «Северен поток-2» ще бъде пуснат.

 „Убеден съм, че той ще бъде реализиран — Германия и другите европейски страни, чиито компании участват в създаването му, имат интерес от това. В крайна сметка цяла Европа има интерес от това, защото това ще засили европейската енергийна сигурност“, заяви Сергей Лавров.

Министърът също така отбеляза, че Русия няма да оказва натиск върху Германия във връзка със «Северен поток-2». Той допълни, че днес възнамерява да проведе телефонни преговори с германския външен министър Хайко Маас.

„И със сигурност няма да принуждавам германското правителство да вземе едно или друго решение, както се опитват да правят нашите американски партньори, по-специално по време на телефонния разговор на Държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео с Хайко Маас, за който Държавният департамент така бравурно съобщи“ — каза Сергей Лавров.

(бравурно — блестящо, ефектно, бел.ред.)

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...