Китай: Помпео «шантажира» правителството в Хонконг

Китай заяви днес, че американският държавен секретар Майк Помпейо «шантажира» правителството в Хонконг със закона за човешките права и демокрацията и че неотдавнашните действия на Вашингтон са равносилни на груба намеса във вътрешните работи на Китай, предаде Ройтерс.

Китай: Помпео "шантажира" правителството в Хонконг
Помпейо каза вчера, че отношението към активистите в Хонкнг в последно време затруднява преценката дали тази територия остава с висока степен на автономия от Китай — изискване за специално отношение, което градът получава по американски закон.

Говорител на офиса на китайското външно министерство за Хонконг заяви, че действията на Помпейо не могат да уплашат китайския народ и че Пекин ще защитава суверенитета си, сигурността и своите интереси за развитие. Китайското външно министерство заяви днес, че е изразило силно недоволство от САЩ във връзка с планиранната от Вашингтон продажба на усъвършенствани торпеда на остров Тайван.Китай твърдо се противопоставя на американските оръжейни продажби за Тайван, каза говорителят на ведомството Чжао Лицзян на редовен брифинг в Пекин.

Източник: Пекин, БТА

Коментари:

Зареждане ...