Байдън не счита разговорите му с Порошенко за компромат

Съдържанието на аудиозаписите преди публикуването им в медиите е претърпяло значителна корекция, уверяват от щаба на кандидата за президент на САЩ.

Байдън не счита разговорите му с Порошенко за компромат
Телефонните разговори от 2015 г. между тогавашния президент Петро Порошенко и вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън потвърждават последователната външна политика на САЩ спрямо Украйна. Това мнение изрази представителят на предизборния щаб на Байдън, Андрю Бейтс, коментирайки публикуваните записи.

Според него изявленията на Байдън и Порошенко, които по-късно прозвучаха публично, не се различават от това, което е записано на лентите. В същото време Бейтс изрази увереност, че записите са сериозно редактирани.

„Цялата шумотевица около публикуването им не заслужава внимание“, заяви говорител на щаба на Байдън.

По-рано се съобщи, че офисът на генералния прокурор на Украйна е започнал наказателно дело за държавна измяна и злоупотреба с власт срещу бившия президент Петро Порошенко, след като бе публикуван аудиозапис, в който, както се предполага, екс-президентът на Украйна разговаря с бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. За това пише «Украинская правда», позовавайки се на източник от канцеларията на главния прокурор.

Мега скандал: Порошенко ще бъде съден за държавна измяна след публикуване на разговора му с Джо Байдън

Според данните от източника, офисът на главния прокурор вече е подал сведения в Единния регистър за досъдебни разследвания.

Както съобщава изданието, към материалите по делото ще бъде прибавена флашката с аудиозаписите, в които Порошенко разговаря по телефона с Байдън и с екс-държавния секретар на САЩ Джон Кери. Електронният носител със записите с разговорите е предаден на ведомството от депутата от Радата Андрей Деркач.

По-рано стана известно, че Деркач е публикувал аудиозапис, на който, както се твърди, Байдън предлага 1 милиард долара на тогавашния президент на Украйна Порошенко за оставката на генералния прокурор Виктор Шокин.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...