Съветският танк, който не се страхувал от ядрени взривове


Авторът разказва за уникалния проект на съветски танк «Обект 279», разработен в Ленинградското конструкторско бюро през 1957 г. Този тежък танк, предназначен да се бори в условия на множество ядрени експлозии (такава била епохата), бил създаден в един екзепляр. Промяната във военната доктрина погубила тази машина, подобна на космически кораб.

Превод от The National Interest:

Видео: Обект 279

Съветският танк, който не се страхувал от ядрени взривове

Танкът «Обект 279» би царувал в ядрения театър на военните действия в Европа

«Обект 279» бил тежък танк с някои уникални характеристики и не бил предназначен за планините, а за равнинен терен, върху който можело да действа дори в условията на руското пролетно размразяване.

Съветският танк, който не се страхувал от ядрени взривове

Специално за действия в подобни условия създателите дали на танка си не две, а четири гъсенични ходови части. Целта била да се намали натискът върху почвата и да се гарантира, че танкът няма да се провали.

Гъсениците съответствали на две хидропневматични окачвания, прикрепени между гъсениците и корпуса на машината.

Тези хидропневматични окачвания били празни и можели да се използват за съхранение на гориво, давайки на «Обект 279» добър ресурс за действия, въпреки изслючително мощния двигател и доста приличното тегло на танка, който бил от тежката категория. Двигателят също бил просто звяр — дизел със 1000 конски сили. Това позволявало на танка да вдига до 35 мили в час (55 километра в час).

Главното оръдие на «Обект 279» било много голямо, с калибър 130 милиметра. Въпреки че бил проектиран през 50-те години, подобно оръдие би се считало за голямо дори по днешните стандарти. За сравнение: американският танк М-1 («Абрамс») има 120-мм оръдие, а «Обект 279» — оръдие с калибър 130 милиметра.

Съветският танк, който не се страхувал от ядрени взривове

Но това, което било наистина уникално в «Обект 279», била бронята. Тя имала двойно натоварване — трябвало да издържи както удари от противотанкови снаряди, така и от ядрени експлозии. Така че «Обект 279» много приличал на летяща чиния. Той имал голямо, но не високо тяло с форма на диск, стесняващо се надолу. Дебелината на бронята на корпуса варирала в различните места, но максимум достигала невероятните 270 милиметра.

Автор: Калеб Ларсон, журналист по отбраната на The National Interest. Неговата област на интереси са въпросите на сигурността в отношенията между Руската федерация и САЩ, както и германската вътрешна и външна политика.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/russian-tank-prototype-would-have-withstood-nuclear-explosion-155121

Съветският танк, който не се страхувал от ядрени взривове

Коментари:

Зареждане ...