Шокиращи публикации в западната преса: Малко са им руските жертви, Западът се нуждае от още и още руска кръв

В света броят на откритите случаи на COVID-19 надхвърли 4,770 000. Починали са над 314 000. Най-лошата ситуация все още е в Америка, където има повече от 90 000 жертви. Обединеното кралство е на второ място по броя на смъртните случаи — 35 000. На този фон британците и американските медии критикуваха първо Китай, а след това и Русия. И ако Пекин е обвинен, че е укривал и продължава да крие статистически данни за заразените хора, то Москва е виновна, че в Русия няма достатъчно жертви.

Шокиращи публикации в западната преса: Малко са им руските жертви, Западът се нуждае от още и още руска кръв

Не умряха достатъчно руснаци, за да може да им се вярва, така излиза.

Водещите западни издания в търсене на руските «мъртви души» откриха в темата основния си акцент. Отначало нададоха вой синхронно New York Times и Financial Times, след това Bloomberg. Същността на материалите се свежда до това, че починалите в Русия трябва да бъдат повече.

Заглавието в Bloomberg — «Експертите си задават въпроса, защо коронавирусът не уби повече руснаци?»

А би трябвало експертите да зададат следния въпрос: а защо коронавирусът не уби по-малко американци и британци?

Но не, малко им са руските жертви, Западът има нужда от руска кръв.

В същото време руските патолози действат в стриктно съответствие с препоръката на Световната здравна организация. Тъжната статистика на жертвите на вируса включва всички, чиято смърт по някакъв начин е била провокирана от него. Затова след смъртта диагнозите и причините за смъртта, регистрирани в Москва, са изключително точни.

А руският опит в определянето на причините за смъртта и следователно за реалната смъртност от коронавируса може да бъде много полезен, особено за Съединените щати.

Да видим сега последното заседание на Сенатската комисия по здравеопазване. Д-р Антъни Фочи, специалист по инфекциозни заболявания, отговаря на въпроси от бившия кандидат за президент и сенатора от САЩ Берни Сандърс:

„Д-р Фаучи, според официалната статистика в резултат на пандемията, починали са 80 000 американци. Някои епидемиолози обаче предполагат, че броят на смъртните случаи вероятно е с 50% по-голям от посочения. Какво е вашето мнение?»

„Не съм сигурен, сенатор Сандърс, че техният брой е с 50% по-голям, но повечето от нас вярват, че броят на смъртните е вероятно по-голям от този брой. Факт е, че като се има предвид ситуацията — особено в Ню Йорк, когато трябваше да се работи в много стресови условия поради огромното натоварване на здравната система — може да е имало хора, умирали у дома си, заразени с вируса, но които не се считат за заразени с вируса, защото никога не са стигнали до болницата.»

«Те никога не са стигнали до болницата.»

Можете ли да си представите подобна ситуация в съвременна Русия- някой да умре у дома си от коронавирус и никой да не знае нищо за това?

Не можете. Да, това е отговорът на въпроса. А ето и доводите на Симонян от RT за медицината в Русия и в САЩ.

„Свикнали сме да мислим, или по-скоро, бяхме научени да мислим, че в Русия имаме лоша медицина, че нямаме нищо, а там в САЩ всичко е толкова прекрасно и добро. Това всъщност не е вярно. Всеки, който е живял в Америка или поне притежава статистически данни, знае, че това не е вярно. Изхождайки от факта, че там има много пъти по-малък брой болнични легла от руските, на глава от населението, много пъти по-малко лекари от руските, на глава от населението.

В САЩ наистина има най-добрата медицана в света за богатите, но практически няма масова медицина като такава.

Но от съветските времена в Русия все още имаме всичко, масовата медицина за всички остана от СССР и до днес в Русия — медицина за всички.

Свикнали сме да викаме линейка, да отиваме до поликлиниката по почти всеки проблем, който ни притеснява. Това изобщо го няма в САЩ. И когато удари тази епидемия, когато удари тази криза, разбира се, масовата медицина в САЩ абсолютно не бе готова за това, защото там няма масова медицина”, казва Маргарита Симонян, главен редактор на RT.

Ясно е, че най-обективният показател за успеха на борбата с епидемията е опазването на живота на хората и именно по този показател САЩ и Великобритания изостават далеч зад Русия. Бавните и неадекватни действия на правителствата на тези страни, причинени от вечната и нерешена дилема „печалба или лечение“, доведоха до лавинообразен сценарий на епидемията, довел до голям брой смъртни случаи.

„В такава ситуация се оказа трудно в Съединените щати да се създаде някаква координирана машина за борба с вируса. Имаше хора, които казваха, че американската политическа система е в опасност, че Китай и Русия парадират с авторитарните си методи за контрол, че показват предимствата на своите политически системи в тази ситуация и Америка е длъжна да се съпротивлява на това“, казва президентът на Центъра за национални интереси. Дмитрий Саймс.

Тази конфронтация приема странни форми. Манипулират се цифрите.

Руските мъртви не са достатъчно на брой.

Западът се нуждае от руски мъртъвци.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви тази седмица в интервю за италианския вестник «Република», че Русия използва COVID-19, за да промени голяма част от целия световен ред.

„Не виждам друга причина за такава пропаганда и дезинформация. Разбира се, демонстрирахме с фактите, че сме единни и че си помагаме взаимно, което е най-добрият отговор на фалшивите новини. Докато имаме свободни медии, дезинформацията няма да спечели“, каза той.

В тази ситуация възникнаха редица въпроси.

Държавната дума на Русия поиска руското външно министерство да предприеме действия срещу New York Times и Financial Times, след като публикуваха тенденциозни статии за жертвите на COVID-19 в Русия.

Подобен цинизъм може да им струва акредитацията в Русия.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че до тези служби са изпратени писма с искане за опровержение на публикуваната дезинформация за коронавируса в Русия.

В дадения момент New York Times упорства в правото си да публикува спекулации. Financial Times беше принуден да публикува възмутеното писмо на руския посланик във Великобритания. Bloomberg набързо смени заглавието на скандалния си материал — от вчера, вместо да се опитва да разбере защо коронавирусът не е убил повече руснаци, техните експерти сега просто се чудят на руските данни за смъртността от COVID-19.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...