Франция: В ЕС ни трябва спешна координация, не може всеки да действа от своята камбанария

Франция призова за повече координация при отварянето на вътрешните граници на ЕС, след като с наближаването на летния туристически сезон някои страни членки вече обявиха, че имат такива планове, предаде Франс прес.

Франция: В ЕС ни трябва спешна координация, не може всеки да действа от своята камбанария

«Спешно трябва да се координираме, това ще е посланието ми днес следобед» на видеоконферентната среща на министрите на туризма на ЕС, заяви френският държавен секретар за външните работи Жан-Батист Льомоан по радио Ер Те Ел.

«Ще си позволя да говоря съвсем открито. Не може всеки да си прави съобщенията от своята камбанария», добави той.

Целта е постепенно отваряне на вътрешните граници около 15 юни, каза Льомоан в момент, когато Европа започва да отменя карантинните си мерки, предизвикани от епидемията от новия коронавирус. Дотогава трябва да се работи с граничните страни, между европейците, за да не се стига до Европа на няколко скорости, настоя той.
Италия вече обяви, че от 3 юни отваря границите си за туристи от ЕС, а Германия си поставя за цел отваряне на границите си в средата на юни. Пет страни от Централна Европа — Германия, Австрия, Унгария, Словакия и Чехия също обмислят да отворят границите си около средата на юни.

Германия регистрира относително нисък брой смъртни случаи, свързани с пандемията от Ковид-19, а другите четири страни в тази група са сред най-пощадените.
Отварянето на границите трябва да стане на няколко етапа, заяви Льомоан.

«На първо време ще има частично отваряне в зависимост от епидемичната ситуация в различните части на Европа, а по-нататък и пълно отваряне», каза той.

Източник: Париж, БТА

Коментари:

Зареждане ...