Новата инквизиция! Кървавият кръстоносен поход на САЩ

В света се появи нова инквизиция — превръщат ни в роби под предлог, че защитават свободите.

Новата инквизиция! Кървавият кръстоносен поход на САЩ

Жесток надзор, цензура, тоталитаризъм.

Борбата на западните демокрации с тези фактори се проточи дълги години. В крайна сметка, какво може да бъде по-лошо от нарушаването на нашите свободи? Може би само едно: нарушаването на свободите под благия предлог за отстояване на демократични идеи.

През февруари, когато вниманието на целия свят беше насочено към ситуацията с коронавируса, държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви създаването на Международния алианс за защита на религиозната свобода.

Организацията включва Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Бразилия, Великобритания, Унгария, Гамбия, Гърция, Грузия, Израел, Косово, Колумбия, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Сенегал, Словакия, Словения, Того, Украйна, Хърватия, Чехия и Естония.

На учредителното събрание Помпео нарече алианса „първият пример в историята, когато международна коалиция се събира на ниво национални лидери, за да напредне по въпроса за религиозната свобода по целия свят“. Разбира се, трудно е да се спори с това.

България стана един от учредителите на обявения на 5 февруари 2020 г. нов Алианс за религиозни свободи, създаден от САЩ

В Туитър пък държавният секретар на САЩ написа: «Заедно, САЩ и неговите партньори в Алианса се затвърдиха ангажимента ни за напредък в религиозните свободи, чрез Декларацията за принципите — обещавайки да покажем и да се противопоставим на всички злоупотреби или нарушения на религиозната свобода навсякъде където и да е».

И все пак, има нещо, на което напомня тази практика.

Всички си спомняме от уроците по история как колониалистите през 16-19 век под предлог на спасяване на душите насилствено наложиха християнството, опитвайки се да покорят коренното население на Новия свят.

Има ли големи разлики между днешните събития и тези, случили се преди много векове?

Точно както инквизицията прониква в Америка, определяйки свои собствени правила и наказа всички, които не се подчиняваха, създаденият от Вашингтон алианс ще има възможност да се намеси във вътрешните работи на други държави.

Важно е да се осъзнае, че религията винаги е била политически инструмент, който е поробвал умовете на хората, внушавайки вяра във висши сили, страх от наказанието на Господа или ужас от наказанието на човека.

Сега, в ерата на съвременните технологии, може да изглежда, че всичко това е в миналото. Въпреки това приблизително 2,5 милиарда души все още изповядват християнството.

От политическа гледна точка това е невероятна възможност да се повлияе върху 2,5 милиарда умове по целия свят, точно както прави телевизията.

По време на речта си по повод създаването на алианса Помпео спомена Украйна много удачно. От няколко години в тази страна има църковен разкол. Преди това православните украинци посещаваха църквата, подчинена на Московската патриаршия. Никой не видя нищо срамно в това, тъй като църквата не се намесваше в политическите вражди между Украйна и Русия.

Официален Киев обаче искаше собствена църква.

В Украйна имаше няколко непризнати религиозни групи. След като им осигури подкрепа, както и подкрепата на Константинополския патриарх Вартоломей, през декември 2018 г. Киев създаде Православната църква на Украйна, опитвайки се да замени Украинската православна църква с нея.

Почувствахте ли разликата?

От гледна точка на вярата, новата църква на Киев НЕ съществува.

Ако православен християнин отива в храма, то той отива да се моли на Бога. А за Бог няма украинци, руснаци или други. За Бога всички са равни, но новата църква на Украйна не мисли така. Тя открито се позиционира като противник на руснаците, провокирайки не само религиозно, но и социално разцепление.

Разбира се, на хората не бе забранено да посещават църквите на Украинската православна църква на Московската патриаршия. Но тези храмове бяха методически реквизирани. Парламентът дори прие закон, позволяващ прехвърлянето на цели религиозни общности в подчинение на новата църква.

Може ли това да се нарече свобода на религията? Майк Помпео смята, че да.

Той активно подкрепя полупризнатата църква, създадена, колкото и да е смешно, от украинското правителство.

„Току-що се върнах от пътуване до Източна Европа и Централна Азия. Срещнах се с лидерите на Православната църква в Украйна, които се борят да се молят свободно, без намеса на руското правителство“, заяви държавният секретар.

Чудя се по какво се различава руската интервенция от американската, щом се употребява думата интервенция?

Всъщност с главата на новата украинска църква Епифаний Помпео се вижда по-често, отколкото с президента на Украйна. През октомври във Вашингтон се проведе среща, а през януари — в Киев.

Когато дипломатът се срещна с Владимир Зеленски, той подчерта, забележете, необходимостта … да се ​​спазва религиозната свобода? Да се спрат религиозните пропасти, които разделят Украйна? Не.

Той подчерта необходимостта от подкрепа на новата църква. Не подкрепа за вярващите. Не подкрепа за православието като цяло. А подкрепа за една полупризната църква.

Отчитайки това, г-н Помпео има толкова право да говори за „религиозни свободи“, колкото има право да говори за успеха на демократичната кампания в Либия. Няма голяма разлика между двете.

И двете служат на интересите на политическите елити. И двете са красиви опаковки за ужасяващи и разрушителни манипулации.

Когато САЩ се обявиха за сила, сееща демокрацията в света, те просто узакониха намерението си да се намесят във вътрешната политика на други държави. Те сами си дадоха правото да налагат своята гледна точка като единствено истинската, защото всички останали бяха считани за недемократични. Някои страни решиха да се примирят с подобен световен ред.

Но нито един лидер, нито едно правителство не би искало да се предаде доброволно на милостта на друга държава.

Но те разбираха, че е по-лесно да се подчинят, да създадат илюзията за т.нар. западна солидарност, в условията, в които света живее.

Но всичко това беше в рамките на политиката. Сега същите методи се прилагат и за религията.

Обърнете внимание на списъка на страните, които се присъединиха към алианса.

Там са Великобритания и Австрия — страни, в които няма сериозни проблеми на религиозна почва. Очевидно тези държави просто избраха да не спорят с Вашингтон, да се примирят, както правеха и преди. Израел също е в списъка, а там религиозният конфликт продължава от десетилетия. Само че има огромни съмнения, че алиансът поне ще се опита да го реши този тежък религиозен конфликт. Не, няма дори да опита.

Но в алианса са страни като Латвия, Литва, Естония и Украйна. Там християните все още посещават църкви под юрисдикцията на Руската православна църква. В алианса на САЩ са Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово, където действа Сръбската православна църква.

Да се ​​нанесе удар върху руската и сръбската църква — това означава да се нанесе удар върху Москва и Белград, това е позицията на Вашингтон.

За съжаление всяка политическа манипулация — и създаването на алианса не е нещо друго — има и странични ефекти. Те няма да засегнат руското правителство или други сили, които не угодиха на Вашингтон. Те ще засегнат обикновените хора.

Но тези хора не се нуждаят от политика в религията. Те искат да се молят в църквата, на която са свикнали, на която имат доверие.

Защо Вашингтон трябва да им казва коя църква е правилна и коя не?

Не изглежда ли всичко това като кървавите кръстоносни походи в името Господне или налагането на християнството на индианците?

Алиансът, създаден под красив предлог, няма да защити религиозната свобода.

Той ще се превърне в инструмент за цензура и тотален контрол.

Наистина, не първият и не последният.

Свободата е робство, пише Джордж Оруел.

Иронично е, че те ни правят роби на правителството, „защитавайки нашата свобода“.

Петя Паликрушева

Източник: https://theduran.com/theres-a-new-inquisition-in-the-world-were-made-slaves-under-the-pretext-of-protecting-freedoms/

Коментари:

Зареждане ...