Косовски премиер в оставка: Размяната на територии между Сърбия и Косово на етнически принцип е расистко

Косовският премиер в оставка Албин Курти повтори снощи във видеоразговор с американски студенти и преподаватели в Харвард, че е против етническата подялба като концепция за решаване на косовския въпрос, съобщава косовската телевизия РТК, предаде БНР.

Косовски премиер в оставка: Размяната на територии между Сърбия и Косово на етнически принцип е расистко

Идеята за тази подялба той приписа на сръбския президент Александър Вучич, като използва сръбската дума «разграничаване» и обясни, че тя идва от «граница».

«Преди три години сръбският президент започна да споменава разграничаване, поставяне на нови граници с албанците /косовските/. Моето убеждение е, че през 2017 г. той искаше това да зазвучи в ушите на президента (на САЩ Доналд) Тръмп в момента, когато той искаше да изгради стена към Мексико. Президентът Вучич искаше това да прозвучи така: Добре, и аз искам да изградя стена, да сложа бодлива тел към албанците, така че сърбите и албанците да бъдат разделени веднъж завинаги», каза Курти.

Той подчерта, че според него идеята за етническа подялба е нещо, което е довело до войни. Когато някой предлага етническо разделяне, това не е мирен диалог, а връщане към войните, кланетата и геноцида в бивша Югославия в края на 90-те години, смята косовският премиер.

«Мисля, че е расистко да се каже: ние, сърбите, искаме да бъдем от едната страна на границата, а всички албанци от другата, както и че сърбите и албанците са различен вид хора и не могат да живеят заедно.

Това е расистко и неприемливо за мен като социалдемократ, който вярва в човешките права», каза Курти.

Коментари:

Зареждане ...