Bloomberg: Икономическото могъщество на САЩ е наследство от миналото, което скоро ще свърши

19 май 2020-Нюз Фронт.

Следващата фаза на коронавирусната пандемия за САЩ ще означава крах на „призрачната столица“.

Това заяви професор по икономика от университета Джордж Мейсън Тайлър Коуън в публикация за агенция Bloomberg.

Позовавайки се на прогнози, експертът отбеляза, че до месец приблизително 50% от всички малки американски предприятия ще останат без пари, повечето от тях ще затворят. В качеството на пример той приведе сферата на общественото хранене.Сега ресторантите вече могат да приготвят само храна за доставки.

Ако им бъде позволено да отворят, тогава правилата за социално разстояние все още няма да им позволят да съберат пълни зали.

 

Bloomberg: Икономическото могъщество на САЩ е наследство от миналото, което скоро ще свърши

Коуен сравнява такива заведения с „призраци“, които съществуват, но вече нямат особено бъдеще, тъй като ваксината от COVID-19 се очаква едва през следващата година и не всички ще продължат толкова дълго.

Същата съдба очаква търговските центрове и свързания с тях бизнес. Дори американската телевизия се отчайва да се адаптира към новия дефицит на контент, въпреки че в други страни, както отбелязва професорът, няма медиа-дефицит.

Експертът изрази увереност, че могъществото на икономика №1 се изчерпва, защото за сега се движи по инерция. Въпреки това, познатият американски капитализъм скоро ще се промени до неузнаваемост.

Мястото на затварените на предприятия няма да бъде заето от няколко нови. Тези, които ще създадат собствен бизнес, ще срещнат трудности при намирането на партньори, квалифицирани асистенти и персонал.

„Американската икономика живее върху наследството от миналото и не може да продължи вечно“, подчертава Коуен. — Много американци напоследък поискаха повече свобода и тези желания са разбираеми. Но когато излазат от карантина, те могат да бъдат разочаровани, когато открият, че на първо място хората ще получат свободата да напуснат бизнеса. «

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...