14-дневна карантина за прибиращите се извън ЕС граждани на Франция

Френските граждани и постоянно пребиваващите във Франция хора, които се връщат от страни извън ЕС, от утре ще бъдат приканени да спазват доброволна 14-дневна карантина, съобщи днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

14-дневна карантина за прибиращите се извън ЕС граждани на Франция
«От сряда ще искаме от прибиращите се във Франция французи и постоянно пребиваващи да се подлагат доброволно на 14-дневна» карантина, каза Льо Дриан по телевизия Ел Се И, като уточни, че мярката е за завръщащи се от страни извън ЕС.

«Това ще е самостоятелно решение на основата на личната отговорност. Тази карантина ще може да се спазва в жилището или на друго избрано място» от завърналите се във Франция хора, добави той.

Засега тази мярка не важи за чужденци неевропейци, тъй като външните граници на ЕС, тоест и за влизане във Франция, са затворени за тях от 17 март.
Париж се надява на облекчаване на граничния режим вътре в съюза от 15 юни, каза Льо Дриан.

«За вътрешните граници имаме реципрочни споразумения със съседните страни и можем да смятаме, че постепенно ще се преразгледат мерките за затварянето им, предвид разхлабванията на националните ограничения и ако няма нова вълна на пандемията», заяви той.

«Очаквам, или поне ми се иска, от 15 юни постепенно да стигнем до всеобщо облекчаване», добави Льо Дриан.

Засега между Франция и други страни от ЕС може да пътуват само живущи в погранични райони, хората със семейни причини или тези, които се прибират на адреса си по местоживеене.

Източник: Париж, БТА

Коментари:

Зареждане ...