Турция: Короновирусът ще сложи край на хегемонията на САЩ

18 май 2020-Нюз Фронт.

Коронавирусната пандемия може да сложи край на американската хегемония, която продължава след Студената война.

Такова мнение изрази Кадир Устюн, главен координатор на офиса на Фондацията за политически, икономически и социални изследвания на Турция във Вашингтон.

Турция: Короновирусът ще сложи край на хегемонията на САЩ

Според него, предвид икономическите щети, причинени от епидемията за Съединените щати, има голяма вероятност да принудят администрацията на САЩ да преразгледа външната политика.

По-конкретно, това може да повлияе на военното присъствие на САЩ в други региони, включително в Близкия изток.

Устюн направи паралели с решението на Великобритания, която на фона на икономическата криза през 1967 година реши да изтегли войските от Бахрейн, Йемен и Малайзия.

Отделен въпрос за Анкара, е финансиранетоот страна на Вашингтон на въоръжени групи в Сирия, включително кюрдски банди, признати от Турция за терористични.

 

Освен това, ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември, тогава America First ще доведе до още по-голяма изолация на Съединените щати и ще отслаби връзките на Вашингтон със съюзниците.
Въпреки това, дори ако Джо Байдън спечели, Конгресът ще спре да подкрепя мащабни и скъпи кампании в други страни, отбелязва експертът.

Към днешна дата САЩ остават лидер в разпространението на коронавирусната инфркция. Към настоящия момент сарегистрирани повече от един и половина милиона заразени и почти 90 хиляди смъртни случая.

 

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...