Борисов показа във Фейсбук газопровода Гърция-България

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България е от изключително значение за страната ни и за региона на Югоизточна Европа.

Борисов показа във Фейсбук газопровода Гърция-България

Това пише в профила на премиера Бойко Борисов във Фейсбук над видео, което рекламира трасето на газопровода.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/posts/2759391447622241

«Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен природен газ. Интерконекторът ще осигури възможност за свързване с други планирани газови проекти като терминала за втечнен газ при Александруполис, както и втечнен газ от Израел, Египет и други», гласи постът в социалната медия.

Припомняме, газопроводът «Турски поток» преминава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Едната тръба ще доставя газ за Турция, а втората — доставки в страните от Южна и Югоизточна Европа. Очакванията са работата по проекта «Турски поток» в България и Сърбия да приключи до края на 2020 година.

Според бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов с построяването на газопровода «Турски поток» България може да се окаже само транзитна страна и да не получи диверсификация на енергийните доставки.

На 4 декември 2019 г. Путин заяви, че България забавя изпълнението на продължението на газопровода «Турски поток» на своя територия.

Малко по-късно, на 25 февруари 2020 г., стана ясно, че руска компания ще строи българската част от газопровода «Турски поток». Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction) ще бъде подизпълнител на българския участък от газопровода «Турски поток». Компанията беше главен изпълнител за изграждането на газопровода «Турски поток» през Сърбия.

Разрешението за изграждане на газопровода от България до Сърбия е дадено от саудитския консорциум «Аркад» (Arkad).

«Булгартрансгаз» е подписал договор за 1.1 млрд евро с «Аркад», който е със седалище в Саудитска Арабия.

Преди това ВАС не разреши на «Булгартрансгаз» да сключи договор за «Турски поток», съобщи News.bg.

 

Коментари:

Зареждане ...