«Путин съживи идеята за велика Русия»


Путин осъществи една от основните си инициативи след Олимпиадата през 2014 г.: анексията на Крим. Той оправда тази стъпка на Москва, използвайки терминологията и наративите на Руската православна църква:

Виде/Путин: Великата Отечествена война ще остане в историческата памет на руснаците завинеаги.

"Путин съживи идеята за велика Русия"

„Всичко в Крим говори за нашата обща история и слава. Именно тук се е намирал древният Херсонес, където е кръстен княз Владимир. Духовният му подвиг с приемането на православието предопредели общата основа на културните, цивилизационните и човешките ценности, които обединяват народите на Русия, Украйна и Беларус.»

Както демонстрира Путин, «умната сила“ е умела комбинация от мека и твърда сила. През последното десетилетие Русия провеждаше много агресивна политика. Тя окупира територията в Грузия (през 2008 г.), нахлу в Украйна (през 2014 г.) и Молдова, а сега води война в Сирия.

Русия съхранява висока степен на влияние в постсъветското пространство, а Путин разбира, че Руската православна църква е една от важните културни ценности на Русия. Руските църкви в Украйна, Беларус, Армения, Грузия, Молдова, Литва, Латвия и Естония могат да помогнат за засилването на това влияние. Както показа Путин наскоро, той е напълно способен да използва църквата за повишаване на международния престиж на Русия.

Путин използва религията като инструмент на меката сила, съчетавайки това с агресивното използване на твърда сила, за да съживи идеята за велика Русия. Не е изненадващо, че в девет бивши съветски републики (без Украйна) повече от половината респонденти на Pew Research заявиха, че „е необходима силна Русия като противотежест на западното влияние“. Други анкети потвърждават тази тенденция. Путин използва традиционните религиозни настроения, за да установи взаимно разбирателство между Русия и Източна Европа.

Сделката с освобождаването на израелската туристка се превърна във важно събитие. Даването на суверенитет на друга държава над която и да е част от Йерусалим е огромна отстъпка от страна на Израел. Руската военна и културна сила се е укрепила тук сериозно и отдавна, а Путин се стреми да разшири това присъствие. Този път Йерусалим стана обект на религиозна мека сила. Ще бъде интересно да видим къде ще се появи следващия път.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.weeklyblitz.net/news/vladimir-putins-global-smart-power-strategy/

Коментари:

Зареждане ...