Страните от Запада в нов сговор, отново дискредитираха ООН

Докато световните медии обсъждат пандемията от коронавирус и отмяната на карантинните мерки в различни държави, на Запад решиха да повдигнат старата и крайно спорна тема за химическите атаки в Сирия.

Но я повдигнаха твърде странно…

Страны Запада пошли на антисирийский сговор, попутно дискредитировав ООН

Въпросите около употребата в Сирия на химическо оръжие са обект на внимание отдавна, но в последно време вече не толкова активно — очевидно Вашингтон вече няма толкова голям интерес да свали Башар Асад.

Но това не попречи на страните от Запада подло да застанат в подкрепа на доклада на следователите от ОЗХО, които обвиниха официален Дамаск в употребата на химическо оръжие.

Самият доклад бе публикуван преди месец. В него се казва, че ВВС на Сирия уж носят отговорност за «серия химически атаки с  употребата на зарин и хлор в края на март 2017 г. в град Ел Латамна».

«Има разумни основания да се твърди, че съпричастни към употребата на химическото оръжие зарин в Ел Латамна на 24 и 30 март 2017 г., а също на хлор на 25 март 2017 г., са били лица от ВВС на Сирия», заяви координаторът на следствената група Сантяго Онате-Лаборд.

В същия доклад се твърди, че на 24 март 2017 г. самолет на ВВС на Сирия Су-22 е излетял от авиобаза «Шайрат» в провинция Хомс и е хвърлил южно от Ел Латамна авиобомба със зарин. Ден след това, както твърдят от ОЗХО, сирийски вертолет хвърлил хлор върху градската болница, а на 27 март самолетът Су-22  уж отново извършил бомбардировка с употребата на зарин в южната част на града.

«Докладът на следствено-идентификационната група попълни обширната и разрастваща се база от доказателства за това, че режимът на Асад извършва химически атаки в Сирия в рамките на целенасочена кампания на насилие спрямо сирийския народ», коментира ситуацията главата на Държавния департамент.

Само че Майкъл Помпео излъга, твърдейки че има доказателства, защото такива не бяха представени.

Точно това обяснява по-нататъшните действия на западните държави.

Както можеше да се очаква, докладът на следствената група бе подкрепен.

Това направиха  Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Полша и Естония.

Решението бе прието по време на съвещание с кулоарен характер, но на ниво Съвет за сигурност на ООН. Съвещанието бе толкова закрито, че Русия и Китай не участваха.

Трябва ли в този случай да се каже, че всичко това поставя под съмнение прозрачността на работата на ООН?

Съвещанието се проведе с участието на генералния директор на ОЗХО Фернандо Ариаса, който трябваше да озвучи всички антисирийски «доводи». Но Русия настояваше меропритието да бъде публично, за да може да чуят всички на какво се основават обвиненията.

Вместо това обществеността не получи прозрачност, а присъда от даден брой държави, които «напълно подкрепят изводите на доклада».

На какво се основават тези изводи — това, очевидно, няма никакво значение.

«Строго осъждаме употребата на химическо оръжие от ВВС на Сирия, както се конститира в доклада. Лицата, съпричастни към употребата на химическо оръжие, трябва да бъдат привлечени към отговорност за тези осъдителни действия», се казва в комюникето на западните страни.

Сега погледни към снимката с епруветката.

Евгений Гаман, специално для News Front

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

Зареждане ...