Помпео обеща на Киев: «Ще смачкаме» Русия

Американският държавен секретар Майк Помпео за пореден път заяви, че Вашингтон ще подкрепя истериите на Киев спрямо Донбас и Крим.

Помпео пообещал Киеву «давить» на Россию

Той заяви това в телефонен разговор с главата на украинското Министерство на външните работи Дмитрий Кулеба.

Помпео обща и в бъдеще да оказва натиск върху Русия. Това щяло да се извършва докато Крим и Донбас «не бъдат върнати на Украйна».

Очевидно САЩ и Украйна все още не са осъзнали, че Крим направи своя демократичен избор.

Донбас също взе решение да няма нищо общо с държава, която се отказва от собствената си история и граждани в полза на нацистки убеждения.

По-рано съобихме, че Съединените щати са поели ангажимент да гарантират мира в Украйна и считат за разумно да предоставят военна помощ на Киев. Това обяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, изказвайки се в Берлин във фондация «Кербер». На уебсайта на фонда е публикуван видеозапис на речта.

Помпео: Гордеем се, че доставяме оръжие на Украйна срещу Донбас

На въпрос колко САЩ са ангажирани да гарантират мира и стабилността в Украйна без предпоставки, Помпео отговори: «Много ангажирани.» 

«Това е проект, по който работим — каза той. — Спомням си, че когато бях на конференцията по сигурността в Мюнхен, докато все още бях конгресмен от Канзас, темата за осигуряване на отбранителни системи на Украйна беше повдигната активно. Това беше през 2015 г. или 2016 г.», отбеляза Майк Помпео.

«Германия смята това за лоша идея. Президентът Барак Обама счита това за лоша идея, заяви държавният секретар.»

Американският президент Доналд Тръмп е предоставил оръжие на Украйна два или три пъти, за да може тя да се защити срещу руската агресия в Донбас», припомни промяната в политиката на Белия дом държавният секретар.

«Гордеем се с това. Вярваме, че има смисъл за свободата, Европа, мира и суверенитета на Украйна», каза Майк Помпео.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...