Бърни Екълстоун: Имаме нужда от още няколко мистър Путин

«Жалко е, че той няма време да завладее Европа — това би било добре».

Английският бизнесмен продаде Формула 1 през 2017 г., но въпреки факта, че се пенсионира, той остава един от най-влиятелните хора в света на спорта. В интервю за ТАСС 88-годишният Бърни Екълстоун говори за значението на Гран При за Сочи, ролята на Владимир Путин в света, отношението му към импийчмънта на Доналд Тръмп и Брексит.

Бърни Екълстоун: Имаме нужда от още няколко мистър Путин

— Какво правите след продажбата на Формула 1? Следите ли развитието на шампионата?

— Гледам всяко състезание.

— Но не идвате често на Гран При?

— Само в Сочи. Сега не съм в това положение да присъствам на всеки етап от Световната купа. Но винаги идвам в Русия, тук се чувствам като у дома си.

Хората тук в Сочи са свършили страхотна и отлична работа. Да се използва Сочи за Формула 1 след Олимпиада е правилно. В самото начало, преди много години, хората, когато ми говориха за Сочи, си представяха някаква друга страна.

Сега всички знаят за Сочи. Разбира се, това започна с Олимпиадата, но продължи с Формула 1. Ако тук нямаше събития от световна класа, хората вероятно щяха бързо да забравят и Олимпиадата, и този град.

— Преди две години в интервю казахте, че Путин е най-великият. Все още мислите така?

— Да, разбира се. Бих искал той да не е много зает с неща, които не го засягат, които са трудни за изпълнение. Налага се той да се справя с твърде много неща. Да се притеснява какво ще се случи със света след 50 години, какво ще се случи с глобалното затопляне, ситуацията в Европа …

Жалко е, че той няма време да завладее Европа — това би било добре.

— Натискът върху Русия и Путин от Запада не отшумява?

— Мисля, че такива неща винаги се случват. Те просто завиждат на това, което Путин успя да постигне. На това, което има сега, че той успя да направи това, което останалият свят само възнамеряваше.

— Третата световна война?

  • Не знам. А каква трябва да е причината за това?

— Личен въпрос. Вярвате ли в Бог?

  • Не знам. Никога преди не съм мислил за това.

— Това е отговорът.

  • Защо не попитате дали изобщо съм религиозен?

— Религиозен ли сте?

— Не.

— Имате ли кумири?

— От момента, в който срещнах г-н Путин, станах негов голям фен. Това се отнася до поведението му, както и за неговите дела.

Имаме нужда от още няколко мистър Путин.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...