«Без срок на давност»: Разсекретиха документи за престъпленията на нацистите в Крим

В рамките на проекта „Без срок на давност“ бяха публикувани документи за нацистките престъпления, разсекретени от Кримското управление на ФСБ на Русия.

"Без срок на давност": Разсекретиха документи за престъпленията на нацистите в Крим

В частност, разсекретени са имената на тези, които са си сътрудничели с хитлеристите, а също детайли около техните престъпления.

От показанията на обвинямата преводачка, работеща за гестапо в Симферопол и Майкоп, следва, че главарят на ескадрона на смъртта СД № 11-А и 11-Б Пал Йоханнес Цапп (през 1970 година съдът в Мюнхен го осъжда на доживотен затвор, но той излиза на свобода през 1986 година и живее до 1999-та година) е бил ръководител на всички наказателни операции по изтребването на съветските граждани в Бахчисарай, Феодосия, Керч, Севастопол, Ялта и Джанка.

Сред разсекретените документи са показанията на Анастасия Олейникова, която през юни или август 1942 година видяла, че край сел Багерово разстрелвали хора, стоварени до рова чрез пет  автомобила.

По-рано Следственият комитет на Русия възбуди наказателно дело за геноцид в концлагерите на територията на бившата Карело-Финска ССР по време на Великата Отечествена война.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...