Путин, Сталин и «Крим е наш»: Guardian за храма на Въоръжените сили на Русия

В парка «Патриот» около Москва имат намерение да открият за 9 май главния храм на Въоръжените сили на Русия, той ще стане един от най-високите православния храмове в света, пише  The Guardian. Сред журналистите предизвикват въпроси мозайките в храма, на някои са изобразени руски чиновници, а също Сталин, както и лозунги за присъединяването на Крим към Русия.

Путин, Сталин и "Крим е наш": Guardian за храма на Въоръжените сили на Русия

Храмът «Възкресение» трябва да стане монумент в чест на победата на Съветския съюз във Втората световна война. И така, диаметърът на барабана под главния купол ще бъде 19.45 м в чест на годината, в която е приключила войната, а „пътят на паметта“ ще бъде от 1418 стъпки — броят на дните от Втората световна война. Някои от стълбите ще бъдат отлети от разтопени оръжия на нацистите.

Въпреки това мозайките на храма, които изобразяват Путин и други руски служители, повдигат въпроси. Сред тях са министърът на отбраната Сергей Шойгу, ръководителят на ФСБ Александър Бортников, главата на Крим Сергей Аксьонов и други на фона на тълпи с руски знамена. Друга мозайка изобразява няколко жени под надпис «Крим е наш», пише изданието.

Иконата с покоряването на Крим е разположена в армейския храм — това означава, че армията е изиграла решаваща роля в тази операция. От друга страна, настоятелят на храма Стефан отбелязва, че изобразяване на исторически сцени — това е традиция. А за въоръжените сили на Русия присъединяването на Крим е едно от подобни важни исторически събития.

На друга мозайка е изобразен Парадът през 1945 година: войници на фона на Кремъл и портрет на Сталин.

Както отбелязва авторът на статията, това е едно от първите появявания на Сталин на държавни сгради от 1990-те години. Художникът, създал тази мозайка, отбелязва, че войниците носят портрета на Сталин, но самият вожд не е сред маршалите на Победата, макар той да е бил главнокомандващ.

Според прессекретаря на Путин, руският президент е реагирал сдържано на мозайката, отбелязвайки:

«Някога благодарните потомци ще оценят нашите заслуги, но сега е още рано да се прави това».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/world/2020/apr/27/giant-new-russian-cathedral-glorifies-putin-stalin-mosaics

Путин, Сталин и "Крим е наш": Guardian за храма на Въоръжените сили на Русия

 

Коментари:

Зареждане ...