Предстои сложен и труден път, по който трябва да се предвидят всички рискове- Владимир Путин с обръщение към нацията по повод ситуацията с коронавируса

28 април 2020-Нюз Фронт.

Съвещание с ръководителите на субектите на Федерацията за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция

Президентът на Русия Владимир Путин проведе видеоконференция с ръководителите на руските региони за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция.

Изявления на Президента на Русия Владимир Путин относно разпространението на новия вид коронавирусна инфекция. от 28.04.2020- основни акценти.

 

Предстои сложен и труден път, по който трябва да се предвидят всички рискове- Владимир Путин с обръщение към нацията по повод ситуацията с коронавируса

Успяхме да забавим разпространението на епидемията, но ситуацията остава сложна.
Пикът на болестта все още не е преминал. Изправени сме пред най-интензивния етап на борбата, заплахата остава и това може да засегне всички.

Режимът на неработни дни се удължава в дните 6,7,8 май. По този начин периодът на неработни дни ще продължи до 11 май включително.•

Ръководителите на субектите на Руската Федерация ще запазят специалните правомощия.•

В Руската Федерация са разположени 116 хиляди легла за лечение на пациенти с Сovid-19. Но е важно навсякъде да бъдат разпределени равномерно по региони, да не се получава, че някъде има много, а някъде няма съвсем.

Министерството на здравеопазването е инструктирано да провежда постоянен мониторинг, както в цялата страна, така и във всеки един от регионите.
Длъжни сме да действаме изпреварващо, да сме подготвени за всеки един сценарий.•

Всички части на здравната система трябва да работят като единен механизъм, така че хората да получават помощ навреме.•

В Русия се установява нов професионален празник, денят на служителите от Бърза помощ — 28 април.•

Предстои сложен и труден път, по който трябва да се предвидят всички рискове- Владимир Путин с обръщение към нацията по повод ситуацията с коронавируса

 

Уважаеми колеги, добър ден!
Надявам се всички ме виждат и чуват.

Днес ние сме във връзка с ръководителите от всички региони на Русия. Ще обсъдим резултатите от нашата съвместна работа, ситуацията в конкретните субекти на Федерацията и задачите, които трябва да решим заедно.

Ще напомня, че на 2 април подписах Указ, според който дните до 30 април включително бяха обявени за неработни, а ръководителите на субектите на Федерацията получиха допълнителни правомощия за определяне на списъка с конкретни профилактични мерки.

Това даде възможност да се осигури гъвкав подход, без да се подлагат безразборно хората от цялата страна на стереотипни ограничения, а да се въведат във всеки регион и община точно необходимите мерки за сигурност, съизмерими със ситуацията

 

Какво успяхме да свършим

Концентрирахме и мобилизирахме ресурсите на нашата промишленост. Ще спомена само някои цифри.
Те растат, актуализират се постоянно.
Така в началото на годината са произведени 60–70 единици механични белодробни вентилационни устройства на месец.

През април повече от осемстотин. През май ще има 2,5 хиляди. Производството на защитни маски се увеличи с над 10 пъти: от 800 хиляди на ден в началото на годината до 8,5 милиона през април.

В Русия от нулата започна масово производство на редица лекарствени препарати, необходими при лечението на коронавирусна инфекция

 

Що се отнася до тестовите системи, през март-април нашата промишленост увеличи продукцията си с 9 пъти. И ако в началото на март в Русия се провеждаха 2,5 хиляди изследвания ежедневно за откриване на инфекцията, сега около 150 хиляди на ден. Ръстът е в 60 пъти. И охватът на тестиран ще се увеличава постоянно.

През януари се произвеждаха 3000 защитни костюма за лекари на ден.
До края на април достигаме нивото от 100 хиляди.

До средата на май ще станат над 150 хиляди.
Да, в сравнение с това, което беше до скоро, това е много.

Но в сравнение с това, което е необходимо сега, все още това е малко, недостатъчно.Готовите комплекти защитни костюми за лекари, медицински сестри, медицински персонал, за тези, които работят в най-опасната, така наречена. „Червена зона“, се разпределят буквално веднага.

 

Даже като се вземат предвид предприетите мерки, осезаемо увеличение на собственото ни производство и големи покупки и внос, дефицитът остава по редица позиции на техника, оборудване и доставки.
Възлагам на правителството, Министерството на промишлеността и търговията да продължат и организират работата, така че да увеличават ежедневно производството. Моля ви да осигурите строг и постоянен контрол върху изпълнението на подобни планове, за да увеличите максимално използването на индустриалния потенциал на регионите, малкия и средния бизнес.
По нататък.
Успяхме значително да увеличим запаса на стабилност на здравната система. Ще напомня, че задачите бяха поставени пред регионите за днес, до 28 април, да разположат допълнително 95 хиляди специализирани легла, оборудвани с всичко необходимо за лечение на коронавирусна инфекция.

 

Какво друго считам за важно да подчертая.

 

С Коронавирусната епидемия целият свят се сблъска за първи път.
Но сега, благодарение на работата на учени, лекари, ние знаем много повече за това опасно заболяване, отколкото досега.

 

Така че, ние имаме възможността по-ясно да изградим прогнози, стратегия и тактика на нашите действия.

В допълнение, както собственият ни, така и чуждестранният опит в борбата с епидемията предполага, че решенията, взети вчера, утре, и така нататък, може да са недостатъчни.

Затова възлагам на Министерството на здравеопазването непрекъснато да следи ситуацията както в страната, така и във всеки субект на Федерацията, да актуализира постоянно своите планове, като се има предвид, че ситуацията се променя почти всеки ден.

 

Повтарям: ние сме длъжни да действаме изпреварващо, така както досега, и, ако е необходимо, незабавно да предприемем мерки за допълнително разполагане на специализирани легла в регионите.

 

Там където резервът, създаден сега, може да не е достатъчен в бъдеще. Трябва да имаме предвид всеки възможен сценарий за развитие на събитията и трябва да сме подготвени за всеки сценарий.

 

 

 

Останете вкъщи и не боледувайте, следете информацията в медиите и спазвайте препоръките на властите и лекарите.

Продължаваме да следим обстановката и развитието на ситуацията очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...