„Сънди таймс“: Британското правителство направи фатални грешки

Британското правителство е пропуснало серия от възможности да ограничи ефекта от коронавируса през февруари и март, показва разследване на вестник „Сънди таймс“ след като жертвите на пандемията станаха близо 15 500.

„Сънди таймс“: Британското правителство направи фатални грешки

Правителството и лично премиерът Борис Джонсън са игнорирали тревожните предупреждения на учените, посочва изданието.

Правителството е изгубило ценни пет седмици в битката срещу Covid-19, въпреки че е било изключително неподготвено за пандемията, заключава „Сънди таймс“.

Изданието припомня как на 24 януари министърът на здравеопазването Мат Ханкок, след като е председателствал извънредно заседание на комитета за кризисни ситуации „Кобра“ е заявил, че рискът за британците е твърде малък.

Вестникът отбелязва още, че премиерът Борис Джонсън не е присъствал на пет ключови срещи на „Кобра“, докато пандемията е набирала скорост.

Още в началото на февруари е било ясно, че страната не разполага с достатъчно маски и защитни мантии и почти нищо не е направено такива да бъдат осигурени.

Последното учение в случай на пандемия е било през 2016 година и никой не е обърнал внимание на препоръките след него да се реши проблема с недостига на защитно оборудване и респиратори, пише „Сънди таймс“.

А подготовката за Брекзит без сделка е „изсмукала“ средства и усилия, които е трябвало да бъдат посветени именно на подготовка за пандемия.

Говорител на Даунинг стрий обаче реагира на публикацията във вестника с твърдение, че правителството е реагирало своевременно, осигурило е пълна подкрепа на здравеопазването и на бизнеса и лично премиерът е оглавил тези усилия.

Това съобщи БНР.