В отговор на заплахите от НАТО: Русия разполага в Черно море нови фрегати

Черно море е едно от основните места на конфронтация между Русия и НАТО, отбелязва «Женмин жибао». Напоследък заплахата от НАТО нараства и това тласка Русия към ответни действия. И така, в Черно море ще се появят нови руски фрегати, за да се предотврати «свободното плаване» на американските кораби.

Превод от Женмин жибао (Китай):

В отговор на заплахите от НАТО: Русия разполага в Черно море нови фрегати

Съобщава се, че ВМС на Русия ще разположи в Черно море най-новите фрегати от проекта 22350, които ще се превърнат в основното възпиращо средство в този регион. В тази връзка Черноморският флот на Русия подготви кейове, ремонтни работилници, арсенали и друга крайбрежна инфраструктура.

На 5 април разузнавателният самолет RC-135W на ВВС на САЩ, излетял от авиобазата Mildenhall във Великобритания, проведе разузнавателна операция над Черно море. Руски експерти заявиха, че в бъдеще играта в Черноморския регион ще бъде по-ожесточена.

Черно море е основният морски път, свързващ континенталните региони на Източна Европа, Централна Азия и Кавказ със Средиземно море, както и важен регион, който влияе върху комуникацията на Русия с Европа.

Дълго време Черно море е едно от основните места на конфронтация между НАТО и Русия. От 2017 г. НАТО непрекъснато засилва военното си присъствие в региона, като изпраща там не само различни разузнавателни самолети, но и военни кораби за прилагането на така нареченото „свободно плаване“, за да формира възпиращ ефект спрямо Русия.

Пред заплахата от НАТО Русия предприема стъпки за защита на своите интереси. Според новата редакция на „Морската доктрина на Руската федерация“, публикувана през юли 2015 г., „в Черно и Азовско морета основата на националната морска политика е ускореното възстановяване и всестранното укрепване на стратегическите позиции на Руската федерация, поддържането на мира и стабилността в региона“.

Русия засили военното си присъствие в Черноморския регион и също така разположи противоракетната ракетна система С-400 Триумф, системата за противовъздушна отбрана «Панцир С», противокорабните ракети «Бастион», изтребителите Су-27СМ и Су-30СМ в Крим и Южен военен окръг, радиолокационните станции за ранно предупреждение за ракетни атаки 30СМ «Днепър» и други най-нови видове оръжия и техника.

Разполагането на фрегатите от проекта 22350 ще увеличи още повече реалната сила на Черноморския флот.

Според руски експерти планът за разполагане на фрегати от руската армия може да се разглежда като асиметричен отговор на оттеглянето на САЩ от „Споразумението за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие“, тъй като след оттеглянето си от договора САЩ могат да разположат нападателни оръжия в Румъния на западния бряг на Черно море.

«Крилатите ракети на фрегатите от проекта 22350 ще могат да се насочат към американската база в Румъния, което ще ги превърне в мощно възпиращо средство в Черноморския регион.»

Като се има предвид, че тези кораби могат да бъдат оборудвани с крилати ракети «Калибър-НК» с обсег на най-малко 1500 км, както и с хиперзвуковите ракети «Циркон», това ще добави голяма тежест на играта на Русия в Черно море.

Петя Паликрушева

Източник: http://military.people.com.cn/n1/2020/0410/c1011-31668838.html

Коментари:

Зареждане ...