Sky News: Русия и Китай са спасителите на Европа, а не НАТО


Реакцията на НАТО на коронавирусната криза може да изглежда закъсняла и неадекватна в сравнение с помощта, оказана на европейските страни от Русия и Китай, отбелязва Sky News. Според телевизионния канал, благодарение на бързата реакция, Москва и Пекин, въпреки скритите мотиви за тяхната подкрепа, сега могат да претендират за „спасители на Европа“ вместо Северноатлантическия алианс.

Sky News: Русия и Китай са спасителите на Европа, а не НАТО

На първите страници на вестниците беше Русия, непримирим съперник на НАТО, с нейната помощ — самолети, заредени с необходимите средства в помощ за Италия. Въпреки че мнозина гледат на този жест като на геополитически ход, а не на истинска щедрост. Китай също бързо предложи своята помощ, включително Великобритания.

Изглежда, че НАТО наистина реагира твърде късно, а самият отговор беше доста ограничен и фрагментиран. Не се ли притеснявате, че НАТО изостава по този въпрос и позволява на страни като Русия и Китай, които се възприемат като велики спасители на европейските държави, да се намесят?

Ето една от мисиите за сигурност: британските военни в Естония — на източния фланг на алианса. Те пристигнаха да възпират руската агресия. Но какво да кажем за руската «мека» сила, чиято задача е да завоюва приятели по време на пандемия.

Тобиас Елууд, бивш министър на отбраната на Великобритания: Време е НАТО да се събуди, трябва да формираме колективен подход към международната сигурност, в противен случай, както казах, има много държави и недържавни субекти, готови да се възползват от вакуума, който създаваме.

Петя Паликрушева