Корона ностра — пандемията е идеалната хранилка за мафията

В условията на епидемиологична катастрофа в Италия мафията повдига глава, пише Die Welt. Властите, погълнати от борбата с коронавируса, са загубили бдителността си, а обикновените хора не се интересуват откъде идват хлябът и лекарства, предвид потенциалния недостиг на двете.

Превод от Die Welt, Германия:

Корона ностра - пандемията е идеалната хранилка за мафията
Италия, както никоя друга страна, страда от огнището на коронавируса. Но най-голямата полза от това, може би излича не друг, а мафията. Различните кланове са готови да се обогатят в ситуацията, която по същество парализира страната.

Във връзка с коронавируса в Италия нарастват страховете от стария враг — мафията. Всъщност различни кланове просто очакват възможността да забогатеят в момента, в който страната е парализирана и изпитва трудна икономическа криза.

Пандемията е идеална хранилка за мафията: гладуващите, които търсят хляб, не се интересуват коя фурна го е изпекла и кой го разпространява. Хората, които се нуждаят от лекарства, ще плащат за тях, но без да питат кой ги продава. Хората имат възможност да избират само по време на мир и благополучие.

«Мафията наистина укрепи позициите си именно в онези области на обществения живот, които се считат за жизненоважни в условията на криза.

И така, сред «достойнствата» на различните кланове са дяловете им в компании, занимаващи се със събиране на боклук, почистване, логистика, погребения и продажба на храни и бензин.

„Мафията знае какво е необходимо в момента и какво ще е необходимо в бъдеще — и разпространява стоки, но при собствените си условия. Винаги е било така“, подчерта журналистът и експерт Роберто Савиано в статия си във вестник La Repubblica.

Мафията е проникнала, пише журналистът, наред в други сфери, и в здравната система, което се доказва по-специално от неотдавнашната присъда на Карло Кириако. Като ръководител на отдел на Министерството на здравеопазването в северната италианска провинция Павия той също се оказа свързан с Ндрангета, калабрийската «сестра» на сицилианската Коза Ностра.

Друго предимство на организираната престъпност по време на криза е, че вниманието на властите е притъпено. Почти всички новини са посветени на пандемията, така че мафията може да действа почти незабележимо.

Разбира се, мафията търпи загуби и от ограничения на свободата на движение в рамките на карантината, но тя действа гъвкаво и бързо се адаптира към променящите се условия. Например търговията с наркотици се е преместила от обществени места към безкрайните опашки пред супермаркетите и аптеките.

В същото време ползите, които мафията извлича от кризата, няма да изчезнат след премахването на строгите ограничителни мерки, приети в рамките на борбата с вируса. В крайна сметка след пандемията Италия ще се изправи пред тежка икономическа криза, която мафията също ще обърне в своя полза.

Кметът на Милано Джузепе Сала каза следното за рисковете за своя град:

„След кризата най-добрите бизнес възможности ще имат най-силните. Мафиотските кланове имат много пари и те ще могат да използват възможностите, които ще възникнат на пазара.»

Но още по-сериозна ситуация, според Сала, се оформя в южната част на страната:

„Там мафията ще помогне на гражданите, които са изправени пред най-големите проблеми и ще придърпа тази категория население на своя страна.“

Прокурорът Никола Гратери, който е под специална полицейска охрана от 1989 г. заради конфликт с калабрийската Ндрангета, предложи в ефира на Circo Massimo да се обединят правителствените разходи за борба с коронавируса с разходите за борба с мафията.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.welt.de/politik/ausland/article207029077/Corona-Nostra-Die-Pandemie-ist-der-ideale-Naehrboden-fuer-die-Mafia.html

Коментари:

Зареждане ...