Конте: ЕС е пред провал, а европейските лидери «ще се срещнат с историята»

Италианският премиер Джузепе Конте заяви пред БиБиСи, че Европейският съюз рискува да се провали като проект в коронавирусната криза. ЕС трябва да действа адекватно и координирано, за да помогне на страните, които са най-силно засегнати от вируса.

Конте: ЕС е пред провал, а европейските лидери "ще се срещнат с историята"

Конте обясни, че ЕС трябва да се справи с предизвикателството на това, което той нарича «най-голямото изпитание след Втората световна война«. Това е първото му интервю с медии във Великобритания, откакто пандемията избухна в Италия преди 7 седмици.

Италия и някои други страни от ЕС се опитват да принудят по-пестеливи членове на блока да издават така наречените «корона облигации» — споделяне на дълг, който всички държави от ЕС биха помогнали да изплатят. По-специално Холандия се противопостави на идеята, което доведе до сблъсък между финансовите министри на еврозоната.

Италианският премиер заяви, че европейските лидери са «изправени пред среща с история«, която не могат да пропуснат.

«Ако не използваме възможността да вложим нов живот в европейския проект, рискът от провал е реален.»

Коефициентът на инфекция в Италия се забавя — последните данни показват положителни случаи, увеличаващи се от предния ден с малко над 1%. Преди две седмици ръстът беше 7%.

Смъртните случаи също показват признаци на намаляване от 919 преди две седмици до 542 жертви през последните 24 часа. Но Джузепе Конте предупреди Италия да не сваля гарда и каза, че националната блокада, наложено на 9 март, може да бъде облекчено само постепенно.

«Трябва да изберем сектори, които могат да рестартират дейността си. Ако учените го потвърдят, може да започнем да облекчаваме някои мерки вече до края на този месец.»

Конте спечели одобрение за това, че правителството се справи с кризата — неотдавнашна анкета на Demos показа, че рейтингът на одобрението му нараства от 46% до 71%.

Но критиците твърдят, че ограниченията, обявени през първите няколко дни, са бавни и частични. Първоначално той се съпротивляваше на натиска на някои политици в Ломбардия, най-силно засегнатия от огнището северен регион, за по-бързо налагане на по-строги мерки. Когато делегация от китайския Червен кръст пристигна в Милано в средата на март, те порицаха това, което видяха като слабост на Италия.

Премиерът обаче защити действията на своето правителство.

«Връщайки се назад, бих направил същото. Ние имаме съвсем различна система от Китай. За нас строго ограничаването на конституционните свободи беше критично решение, което трябваше да разгледаме много внимателно. Ако бях предложил блокиране или ограничаване на конституционните права в началото, когато вече ги имаше първите огнища, хората щяха да ме помислят за луд.»

Италия поддържа тезата, че една от причините за големия брой регистрирани случаи тук е, че е извършила повече тестове, отколкото много други западни страни. Докато Британия в момента прави средно около 14 000 теста на ден, нивото на тестване в Италия е двойно по-голямо от това. През изминалия ден са извършени над 50 000 теста.

Конте отказва да критикува директно която и да е друга държава, че тества твърде малко — но той сравнява това със «справяне със ситуацията на тъмно».

Забавянето на скоростта на инфекцията постепенно облекчава натиска в интензивните отделения, въпреки че в Ломбардия и някои други области те остават близо до капацитета си. Цената за медиците в Италия е огромна — близо 100 лекари са загинали.

Помощ Италия получи, включително от Китай, Куба и Русия, които изпратиха медицински екипи и консумативи. Москва се възползва от инициативата, добавяйки послание «от Русия с любов» към самолета с оборудване. Руската държавна телевизия излъчи кадри на италианец, който заменя флага на ЕС с руски.

На въпрос дали помощта на Русия за Италия има условия, включително италианското правителство да подкрепи отмяната на санкциите на ЕС срещу Москва, Конте отговори, че «простата инсинуация ме обижда дълбоко.

Това е обида за италианското правителство … и също за Владимир Путин, който никога не би и сънувал да използва това като лост.»

Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...