Борисов: Моля ви, не се запътвайте към църквите на великденските празници

Умоляваме, не разпореждаме. Ако изпуснем кривата, пикът седмица след Великден. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна с молба към българския народ да не се запътва към църквите на великденските празници.

Борисов: Моля ви, не се запътвайте към църквите на великденските празници

Много важно е каква ще е дисциплината. Само нашата самодисциплина ще ни спаси. Сега е моментът да покажем какви сме.

Самият Бойко Борисов тази година няма да отиде на църквата, за първи път от много години, всъщност откакто се помни, както той самия се изрази. Няма да отиде на църква, за да не увеличава струпването на народ там, и за да не излага на опасност включително и своята охрана.

Църквите и манастирите няма да бъдат затваряни, за да може истински църковните хора да отидат и да присъстват на Светата литургия. Но Бойко Борисов настоя тези българи, които ходят по традиция и заради традицията, тази година да си останат по домовете. Премиерът обясни решението с това, че е убеден от владиците, че има хора, за които отиването в църквата е по-важно от това дали ще бъдат сложен на респиратор, ако се наложи: «Да не убива духа на тези хора… Църквите ще светят, камбаните ще бият, защото вярата ни крепи.»

Премиерът Борисов заяви, че всички владици са поели ангажимент за стриктно спазване на мерките за дистанция и дезинфекция. Допълнително МВР ще бъдат инструктирани да помагат на свещениците по места, но с внимание и такт.

Аз, тъй като не съм църковен човек, мога да си позволя да призова българите да не отиват в църквите и манастирите, заяви Борисов, но призна, че не може, няма сили и сърце — да изпрати полицаите да затворят вратите на църквата и да изгонят поповете.

Затова и Борисов призовава не към «стаден имунитет, а към обществената дисциплина». Премиерът призна и че готов да понесе едни евентуални последствия от това решение.

«Да видим — Господ пък накрая ще ни осъди.»

Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...