US военен сподели за първата победа на дипломацията на СССР

В средата на март Алекс Живич, помощник по специалните проекти на декана на университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо, написа в американското издание The National Interest, че САЩ трябва да спрат да виждат пряка военна заплаха в лицето на Русия и да спрат да се опитват да организират нейната международна изолация.

US военен сподели за първата победа на дипломацията на СССР

Живич посочи, че настоящата западна политика спрямо Кремъл напомня на опитите за превръщането на СССР в нежелана и отхвърлена държава, които европейските държави са предприемали в зората на създаването на Съветския съюз. Москва обаче успяла да излезе от блокадата за сметка на Рапалския договор с Ваймараската република. Авторът нарича това споразумение първата победа на съветската дипломация.

Рапалският договор е договор между Ваймарската Република (Германия) и Руската Съветска Федеративна Социалистическа Република (РСФСР), подписан на 16 април 1922  година в италианския град Рапало. Договорът представлява отказ от каквито и да било териториални и финансови претенции, предвидени от Брест-Литовския договор, с който Революционна Русия излиза от Първата световна война. Двете правителства също се договарят да нормализират дипломатическите си отношения и за „сътрудничество в дух на взаимно доброжелателство и посрещане на икономическите нужди на двете страни“.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...