Полската опозиция отхвърля провеждането на избори по пощата заради коронавируса

7 април 2020-Нюз Фронт.

Няма логика в поставянето под карантина дори горите, но в същото време да се провеждат президентски избори, и да не се мисли за безопасността на гажданите.

Подобно изказване направи генералният секретар на опозиционната платформа „Гражданска платформа“ Мартин Кервински, коментирайки скандалния опит на управляващия елит на страната да проведе президентските избори в отдалечен формат.

Както по-рано News Front съобщи, долната камара на парламента вече подкрепи законопроекта, според който гласуването в рамките на президентските избори ще се проведе по пощата в рамките на законовия период от 10 май.

Полската опозиция отхвърля провеждането на избори по пощата заради коронавируса

Подобен сценарий може да бъде от полза само за партията „Закон и справедливост“ и нейния кандидат Анджей Дуда, който като настоящ президент получава много преференции през периода на строга карантина.

„Самата идея, че провеждаме избори през май в разгара на епидемията, е напълно безразсъдна.
Недопустимо е полският президент да избере коронавируса “, заяви Кервински.

«Къде е логиката, ако слагат под карантина даже горите, но принуждават хората да гласуват. Явно в главите им не всички са си вкъщи. Няма дори елементарна логика, що се отнася до безопасността на гражданите.“

В същото време политикът подчерта, че Малгожата Кидава-Блонска, кандидатът за президент на Гражданската платформа и основният противник на Анджей Дуда, вече призова поляците да не участват в изборния процес, за да не рискуват собственото си здраве. Самата Кидава Блонска е спряла предизборната си кампания.

Останете вкъщи и не боледувайте, следете информацията в медиите и спазвайте препоръките на властите и лекарите.

Продължаваме да следим обстановката и развитието на ситуацията очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...