Америка под игото на коронавируса: „Ние сме на прага на социален срив и началото на краха на обществото“

7 април 2020-Нюз Фронт.

Към края на март равнището на безработица в САЩ скочи до 4,4 процента. Това е най-високото ниво от август 2017 година, то е значително по-високо от пазарните очаквания (3,8 процента). Поради извънредната ситуация броят на безработните нараства с 1,35 милиона до 7,14 милиона, докато броят на заетите намалява с 2,99 милиона до 155,77 милиона. Едно от пет американски семейства е засегнато. Очаква се ситуацията със заетостта да се влоши още повече през април.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че равнището на безработица може да достигне 20% и да надхвърли 30 милиона души, ако не бъдат предприети необходимите мерки за стимулиране на икономиката.

Америка под игото на коронавируса: „Ние сме на прага на социален срив и началото на краха на обществото“

Планът му включва еднократни плащания на физически лица, засилена застраховка по безработица, допълнително финансиране на здравни грижи, както и заеми и субсидии за предприятия за предотвратяване на съкращения.

Сега ситуацията е по-лоша, отколкото по време на световната финансова криза през 2008-2009 г.

Камарата на представителите и Сенатът приеха стимулиращ пакет за рекордните 2 трилиона долара в историята на САЩ.

Не може да се изключи, че тези средства няма да са достатъчни. Законопроектът за отпускане на 2 трилиона долара беше подписан от Тръмп на 27 март, ден след като заявленията за обезщетения за безработица нараснаха до рекордните 3,3 млн.

По онова време според университета Джонс Хопкинс в САЩ са регистрирани над 92 хиляди случая. COVID-19 инфекции. Сега (данни към 6 април) тази цифра е надхвърлила 360 хиляди.

 

Всички 50 щата отчитат увеличаване на подадените молби по безработица; най-големите увеличения са в Пенсилвания (до 362 012), в Охайо (до 189 263) и в щата Масачузетс (до 141 003). Дълги опашки, образувани в офисите за получаване на молби за обезщетения за безработица, както и телефонните линии и уебсайтовете на тези служби в САЩ бяха блокирани от огромен брой заявления.

До края на лятото в Съединените щати може да бъдат загубени 14 милиона работни места.
Тази прогноза беше направена от експерти от Института за икономическа политика със седалище във Вашингтон.

Най-големите загуби ще бъдат в търговията на дребно, развлеченията и ресторантьрския бизнес.

Освен това официалната статистика само частично отразява влиянието на пандемията на коронавирус върху пазара на труда, отбелязва Министерството на труда на САЩ, тъй като се основава на данни от средата на март. Оттогава нещата стават много по-сериозни.

Медиите цитираха Уилям Роджърс, бивш главен икономист в Министерството на труда на САЩ, който изчислява, че равнището на безработица в САЩ от 3,5% през февруари достигна 17% само за две седмици, докато за афро-американците нарасна от 5,8% до 19%.
Роджърс очаква нарастваща пропаст между отделните щати заради безработицата. В Луизиана например той прогнозира увеличение на безработицата до 44,9% (от 5,3%).

 

„Ние се намираме във властта на вируса“, казва Уилям Роджърс в интервю за The Guardian.
„САЩ в момента са изправени пред най-рязкото увеличение на безработицата в своята история“, пише британското издание.

 

Останете вкъщи и не боледувайте, следете информацията в медиите и спазвайте препоръките на властите и лекарите.

Продължаваме да следим обстановката и развитието на ситуацията очаквайте подробности.

Владимир ПрохватиловФонд стратегической культуры

Превод :Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...