И Швеция излезе извън релсите: Ще «създава демокрацията и джендърно равенство» в Русия

Шведското правителство възнамерява да „подкрепя демокрацията, правата на човека и опазването на околната среда“ в Русия. Това се посочва в публикуваната стратегия на шведското Министерство на външните работи за 2020-2024 г.

И Швеция излезе извън релсите: Ще "създава демокрацията и джендърно равенство" в Русия

«Правителството на Швеция възнамерява да разшири и развие подкрепата си в областта за демокрация, правата на човека, джендърното равенство, опазването на околната среда и опазването на климата в Русия и да проучи възможностите за разширяване на сътрудничеството с нея в тези области», се казва в стратегията.

Според шведските власти взаимодействието в рамките на този документ ще допринесе за „демократичното развитие в Русия и също ще допринесе за укрепване на свободата на изразяване и за подобряване спазването на правата на човека и върховенството на закона“. Освен това, както е подчертано в документа, младежта е важната целева група.

Стокхолм планира да отпусне 389 милиона шведски крони (приблизително 38,5 милиона долара) за изпълнението на мерките. Най-голямата част от сумата — 324 милиона крони (32 милиона долара) — ще бъде получена от Шведската агенция за развитие на международното сътрудничество (SIDA).

Предполага се, че дейностите на SIDA ще «засилят» потенциала на руското гражданско общество, включително за защитата на демокрацията.

„Разширяването на възможностите както на гражданското общество като цяло, така и на съответните субекти за защитата на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона. Подобряване на нивото на разбиране на тези ценности сред широката общественост“, се казва в документа.

Освен всичко останало, Швеция планира да се бори с дискриминацията в Русия, както и да улесни предоставянето на независима информация на руската общественост.

SIDA работи с парите на шведските данъкоплатци и изпълнява проекти по целия свят.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...