Фон дер Лайен: «Нуждаем се от План Маршал за Европа»

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори призива си за солидна инвестиция в бюджета на ЕС в момент, в който блокът трябва да се справи с икономическите последици от епидемията от Ковид-19, предаде ДПА.

Фон дер Лайен: "Нуждаем се от План Маршал за Европа"
European Commission President Ursula von der Leyen gives a press conference on EU efforts to limit economic impact of the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, on April 2, 2020. (Photo by FRANCOIS LENOIR / POOL / AFP)

В статия във в. «Велт ам Зонтаг» Фон дер Лайен казва: «Нуждаем се от План Маршал за Европа».

Няколко дни преди това тя предложи радикално преосмисляне на европейския бюджет за периода 2021 — 2027 г., така че той да бъде адаптиран към кризата и да се стигне до голям план за икономическо възстановяване като този на САЩ за Европа след Втората световна война.
Бюджетът на ЕС е приеман във всички страни като инструмент за солидарна компенсация и трябва да бъде адаптиран в съответствие с кризата, казва Фон дер Лайен.

«Много милиарди, които трябва да бъда инвестирани днес, за да се избегне по-голяма катастрофа, ще свържат поколенията», пише тя.

Според нея това ще поднови чувството за общност между европейските народи във време на криза.

Фон дер Лайен е уверена, че Европа скоро ще може да се възстанови.
Европейските правителства обаче са разделени по въпроса какви съвместни мерки да вземат за справяне икономическите последици на кризата с коронавируса.

Източник: Берлин, БТА

Коментари:

Зареждане ...