Русия започва наказателни дела срещу престъпленията на Украйна в ДНР и ЛНР

Следственият комитет на Русия установи редица нови престъпления, извършени срещу граждански лица в Донецката и Луганска народна републики, в които са съпричастни украински служители по сигурността. Това се казва в официалното съобщение на ведомството.

Русия започва наказателни дела срещу престъпленията на Украйна в ДНР и ЛНР

Следователите са установили, че от 26 септември 2019 г. до 18 март 2020 г. с тежки видове въоръжения е била обстрелвана гражданската инфраструктура на ДНР и ЛНР. Обстрелът е бил извършван от военнослужещи на въоръжените сили на Украйна и други украински военни части, „изпълнявайки умишлено престъпни заповеди на висшестоящи служители от Министерството на отбраната на Украйна“.

В резултат на това повече от 220 жилищни сгради в редица градове са разрушени или повредени, а именно: в Донецк, Докучаевск, Первомайск, Ясиноватая, Кировск, Золотое-5, Фрунзе и други населени места. Освен това са повредени над 30 инфраструктурни обекти — електропроводи, железопътни линии, газопроводи, съоръжения, осигуряващи вода и електричество.

Има жертви сред цивилното население. Така например двама цивилни са ранени в градовете Горловка и Докучаевск. В село Старомихайловка, Кировски район в град в Донецк, на 28 март 2020 г. 89-годишна жена е убита. Друга 80-годишна жена е убита след обстрела на къщата й в  Голубовския район на град Кировск.

„Артилерийските обстрели са били насочени към убийството и причиняването на вреда на мирното население в Донбас въз основа на политическа и идеологическа ненавист и вражда“, заяви Светлана Петренко, официален представител на СКР.

В резултат на това са образувани три наказателни дела по факта на малтретиране на цивилното население и използването на забранени средства и методи при въоръжен конфликт (част 1 на член 356 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

По-рано СК на Русия възбуди три аналогични дела — за обстрела на редица граждански обекти в Донбас.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...