Прага премахна паметника на легендарния маршал Конев

Властите в Прага премахнаха паметник от съветската епоха въпреки протестите на Москва. На негово място ще бъде издигнат мемориал от Втората световна война, съобщават медии.

Прага премахна паметника на легендарния маршал Конев

Плановете за премахването на бронзовата статуя на съветския генерал Иван Конев предизвикаха остра реакция от Москва миналата година.

Докато Конев е смятан за герой в Русия, много чехи го разглеждат като символ на потисничество по време на съветската ера.

Под ръководството на Конев Червената армия освободи Прага от нацистите през 1945 г., но той също ръководи операция «Вихър» срещу антикомунистическото и прозападно въстание от 1956 г. в Унгария и подготовката на съветската намеса в Чехословакия през 1968 г. за смазване на Пражката пролет.

Статуята на Конев ще бъде поставена в музей, посветен на историята на Чехословакия през XX век.

На 22 август неизвестни хора написаха на паметника «Не на кървавия маршал, нека да не забравяме» и годината «1968«, съобщи News.bg.

Припомняме:

Прага премахна паметника на легендарния маршал Конев«Червената Армия удържа нова блестяща победа».

На 26 март 1944 година войската на маршал Конев излезе на държавната граница на СССР — река Прут.

През 1944 г командваната от Конев армия настъпва от Украйна и Беларус към Полша, а по-късно и към Чехословакия.

До юли същата година той достига река Вистула в Централна Полша и е награден със званието Герой на Съветския съюз.

През септември 1944 година командваните от него части са преименувани в 4-ти Украински фронт, те напредват през Словакия и помагат на словашките партизани и тяхното въстание срещу германската окупациа.

През януари 1945 г заедно с маршал Георгий Жуков командват съветските части, които осъществяват масивна зимна офанзива в западна Полша, отблъсквайки германците от река Вистула до река Одер.

Под негово командване е овладян Краков.

Маршал Конев форсира Берлин от юг.

Прага премахна паметника на легендарния маршал КоневНа 19 април 1945 година Маршал Конев заповядва на 3-та гвардейска танкова армия на Рибалко да завие на север, да форсира Шпрее и на 20 април да нахлуе в Берлин от юг.

Към кря на деня 1-ви Украински фронт на Конев завършил пробива на нейсенския рубеж на отбрана, създавайки условия за обкръжаването на Берлин от юг.

Маршал Иван Степанович Конев е съветски пълководец, Маршал на СССР, два пъти Герой на СССР, Член на ЦК на КПСС от 1952 г.

През 1918 година влиза в болшевишката партия.

Воюва в редиците на Червената армия на Източния фронт срещу частите на царската армия, в Далекоизточната армия и срещу японските интервенти в Забайкалието и в Далечния Изток.

Взема активно участие в потушаването на Кринщадското въстание през 1921 година.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...