Москва положи хуманитарен мост през Атлантическия океан — как Европа оценява руската помощ за САЩ

3 април 2020-Нюз Фронт.

Даже ако предоставянето на хуманитарна помощ от Русия на САЩ се разглежда като изключително политически жест, това отваря много положителни перспективи.

Такова мнение изрази експертът на Германското дружество за външна политика Андраш Руш в коментар за Дойче веле.

Както по-рано News Front съобщи, след преговори между руския лидер Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп, Москва изпрати самолет с медицинско оборудване и медицински маски в САЩ.

Москва положи хуманитарен мост през Атлантическия океан - как Европа оценява руската помощ за САЩ

 

Към настоящият момент американските лекари са изправени пред недостиг на основни средства за защита.

Липсата на маски доведе до факта, че те трябва да бъдат използвани повторно или дори да се работи без тях.

Причината за това стана стремежът към печалба: през първите два месеца на 2020 година американските компании продадоха на Китай почти за 60 милиона долара оборудване и защитни средства.

Говорим за десетки милиони маски и стотици вентилатори.
Андраш Раш, оценявайки срива в здравеопазването в САЩ, твърди, че помощта, оказана от Русия, е малко вероятно да бъде решаваща в борбата на американците с епидемията от коронавирус COVID-19. Той смята, че решението е PR-ход, въпреки че е много положителен. Въпреки че, да се търси под вола теле и на бялото да се казва черно е съвсем в западен стил дори в условия на всеобща беда, като разпространението на коронавируса.

В този случай PR-ходът не е непременно нещо негативно, подчертава експертът.

„Мерките, предприети от Русия в дългосрочен план, могат да станат основа за взаимна помощ в хуманитарната сфера и сътрудничество в областта на здравеопазването.“

Така че, ако епидемиологичната ситуация в Русия се влоши, за администрацията на Доналд Тръмп ще бъде по-лесно да предостави хуманитарна помощ като приятелски отговор, да приеме.

Маски и медицинско оборудванене достигат и в Русия, където броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в петък е 601 и общия броя възлиза на общо 4 149 случая на заразяване.

Миналата седмица кметът на Москва Сергей Собянин предупреди президента на Русия Владимир Путин, че официалните данни за броя на случаите са много подценени и не отразяват тежестта на епидемията.

В Съединените щати общият брой потвърдени случаи на заболяването е 188 хиляди, а 3,9 хиляди души вече са починали от коронавирусна инфекция.

Според специалисти и експерти работещите модели показват, че само в САЩ десетки или дори стотици хиляди хора могат да умрат от тази инфекция.

В понеделник, 30 март, Тръмп, заяви, че помощ от Русия вече е пристигнала, казвайки на репортери в Белия дом:

„Русия ни изпрати много голям товар от необходими неща, медицинско оборудване и това е много мило.“

Това беше първото споменаване за помощта от Москва към САЩ.

По-късно Кремъл заяви, че Владимир Путин е предложил на Тръмп тази помощ по време на телефонния им разговор, когато двамата обсъждаха мерки за борба с разпространението на коронавируса.

 

Останете вкъщи и не боледувайте, следете информацията в медиите и спазвайте препоръките на властите и лекарите.

Продължаваме да следим обстановката и развитието на ситуацията очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...