Маските паднаха: Украйна, Грузия, Великобритания, САЩ и ЕС не желаят солидарност в борбата срещу COVID-19

Постоянното представителство на Русия към ООН изразява съжаление, че Декларацията за солидарност в борбата срещу коронавирусната инфекция COVID-19, инициирана от руската страна, беше блокирана в Общото събрание на ООН.

Маските паднаха: Украйна, Грузия, Великобритания, САЩ и ЕС не желаят солидарност в борбата срещу COVID-19

Отбелязва се, че 28 държави-членки на ООН са станали съавтори на тази декларация.

По-специално инициативата признава водещата роля на СЗО в борбата срещу пандемията, съгласието на държавите да си сътрудничат помежду си и със СЗО, включително да се разработят варианти за контрол над разпространението и лечението на COVID-19.

Освен това в документа се призовава за помощ на най-засегнатите държави, особено на развиващите се страни, да се спрат търговските войни, както и от прилагането на едностранни санкции, които бяха приети, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН.

„Както знаете, приемането с консенсус на представения от нас документ не даде резултат. Това бе възпрепятствано от Украйна, Грузия, Великобритания, Съединените щати и ЕС“, се казва в изявлението на руската дипломатическа мисия.

Дипломатите изразиха съжаление, че някои държави не могат „да се откажат от своите политизирани подходи и интереси“.

„Бихме били много заинтересовани да чуем и видим в писмена форма логиката и аргументите за блокиране на нашия проект за Декларация от ЕС, САЩ и Великобритания“, се посочва в съобщението.

По-рано беше съобщено, че Русия е представила пред Общото събрание на ООН инициатива за приемане на декларация за солидарност в борбата с коронавирусната инфекция COVID-19.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...