Докато целият свят е в паника, Русия прави важни стъпки в Идлиб

Идлиб в последно време бе изместен на втори план, ако не и на заден. Днес пандемията доминира в информационното пространство, което според автора е в угода на тези, които искат да отклонят вниманието от важните събития в региона. Според него, докато Анкара се бори с вируса, в Сирия се случват важни събития, които не в полза на Ердоган.

Превод от Evrensel (Турция):

Докато целият свят е в паника, Русия прави важни стъпки в Идлиб

Едно от най-важните събития беше, че миналата седмица, по времето, когато почти всички чуждестранни посещения поради вируса бяха отменени в света, руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Сирия и се срещна със сирийския лидер Асад. С течение на времето коронавирусът също ще изчезне от дневния ред, но борбата за доминиране (преразпределение) в региона ще продължи дълго време. Следователно посещението на Шойгу стана важен ход на Русия — един от най-важните играчи не само в Сирия, но и в региона — в контекста на планирането на политическото регулиране в Сирия и стъпките, които трябва да бъдат предприети в това отношение.

Вестник «Аш-Шарк Ал-Аусат» (Саудитско издание, бел.ред.), известен с близостта си до саудитската администрация, пише, че по време на посещението си в Сирия, веднага след което руският министър на отбраната Шойгу, както се отбелязва, е направил тест за коронавирус, Асад е получил важни съобщения за Идлиб и за територията източно от Ефрат. Изданието подчертава също, че в сирийското въздушно пространство сигурността на самолета на Шойгу е била осигурена от руските изтребители Су-35С, което е сигнал за САЩ и Израел.

Посещението и преговорите на Шойгу показват, че Русия ще настоява за прилагането на подписаното с Турция споразумение относно Идлиб. В тази връзка Русия, от една страна, иска да поддържа отношенията и да продължи сътрудничеството си с турските власти, а от друга страна, ще продължи да изисква администрацията на Ердоган да изпълни споразумението относно прочистването на радикалните групировки, разположени тук, на първо място, «Хайят Тахрир ал Шам».

В крайна сметка, ако администрацията на Ердоган предприеме стъпки за елиминиране на тези групировки, които наскоро нападнаха турската армия, тогава тя ще се сблъска с джихадистите, с които работи през цялото това време и които използва като карта в пазарлъците.

Ако не го направи, Ердоган ще се изправи срещу Русия и сирийската администрация.

Русия, от една страна, продължава отношенията и сътрудничеството си с турските власти, от друга, действа като гарант за преговорите между сирийската администрация и СДГ, както и с автономната кюрдска администрация. За руското ръководство приключването на тези преговори с определени споразумения е важно от гледна точка както на политическото регулиране в Сирия, така и на отношенията с кюрдите в региона.

Създаващата се картина на ситуацията показва, че нито администрацията на Ердоган, нито националистите, които се опитват да му дадат съвети, имат визия, която ще позволи на страната да се измъкне от регионалния конфликт и напрежението в предстоящия период.

Независимо от това, съдейки по грешките, които упорито се повтарят в продължение на девет години, всъщност изобщо не е трудно да се разбере какво трябва да се направи от страна на Турция: да се откаже от експанзионистичните си амбиции и в тази връзка от сътрудничеството си с джихадистките групировки; да вземе за основа решаването на проблемите, особено по отношение сигурността на границите и бежанците чрез директен диалог и преговори със сирийската администрация и провеждайки политика, основана на мирното уреждане на кюрдския проблем в страната; да зачита правото на сирийските кюрди да определят своето бъдеще.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.evrensel.net/yazi/86043/korona-gunlerinde-suriyede-idlib-ve-firatin-dogusu-trafigi

Коментари:

Зареждане ...