«Благодаря, Русия»: Не агресията, а силата на великодушието и човечността на Русия ще спаси света

Кое може да бъде най-лошото за което и да е обединение, което не изпълнява задълженията си? Може би помощта от тези, които от години считат за «враг». Както се оказа, в трудните минути именно «злите руснаци» бяха готови да протегнат ръка за помощ, докато целият останал западен свят цинично демонстрира принципа «всеки сам за себе си».

"Благодаря, Русия": Не агресията, а силата на великодушието и човечността на Русия ще спаси света

Когато Европейският съюз остави Италия сама с бушуващия коронавирус в страната, именно Русия предложи помощта си на Рим. Когато страните от ЕС лишиха Италия от възможността да закупи медицински консумативи и оборудване, Русия изпрати 15 военнотранспортни самолета на Апенинския полуостров с хуманитарна помощ, оборудване, военни вирусолози и медицински екипи. Това позволи на Италия бързо да достигне стабилно ниво в заразяването.

«Това означава, че няма повече ръст», обясни губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана. — Ние се придържаме към прогнозите на експертите, според които преодоляхме пика. По този начин сега броят на случаите на заразяване трябва да започне да намалява».

Радостта на италианците не беше споделена от всички. Това е разбираемо, тъй като не само Европейският съюз, но и НАТО, а дори и американската армия, разположени в италианските бази, трябваше да скърцат със зъби, докато наблюдаваха как вчерашният агресор „нахлу” в западния свят, за да го спаси от бедствие.

Не е изненадващо, че на този фон започнаха да се появяват класически русофобски брътвежи. Например Анджей Вилк, главен специалист по военните въпроси от Полския център за източни изследвания, се оплака, че случилото се със сигурност ще се отрази на вече разклатеното единство на НАТО.

„Решението на Русия да подкрепи Италия в борбата с коронавируса може да има последици за бъдещите отношения между Москва и Рим, както и да промени позицията на Италия по отношение на „руската заплаха“ за Европа. Действията, които демонстрират готовността на Русия за този вид помощ, както и споразуменията по този въпрос, ни позволяват да разгледаме случващото се като още един елемент от усилията на Москва за унищожаване на сплотеността между съюзниците от НАТО», каза Вилк.

Скандалната публикация на италианското издание на La Stampa обаче предизвика най-голям отзвук. Изданието твърдеше, че 80% от хуманитарните доставки от Русия уж са безполезни. Вярно, поръчковата статия бързо загуби своята актуалност.

Тя просто бе засенчена от благодарността на италианците, че не са сами в бедата.

Главата на Ломбардия Атилио Фонтана открито се противопостави на провокацията на италианския вестник:

„Трябва да се изостави политическата полемика. Казвам благодаря на Русия за изпращането на лекари и друг персонал. Винаги ще се намери някой чакал, който да спекулира с такива теми.»

„От името на правителството искам да благодаря на вас и вашите хора за помощта, която ни оказахте. Винаги ще бъдем благодарни на Русия за солидарността и приятелството, които проявихте“, заяви италианският външен министър Луиджи ди Майо.

Благодарността обаче прозвуча не само от политиците.

Италианците бързо разпространиха хаштага #GrazieRussia в социалните мрежи — «Благодаря ти, Русия».

Русия изпрати самолет и в САЩ —  с медицинско оборудване и маски за лице в сряда след телефонен разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп.

„Възможно е Путин отново да надвие Тръмп“, пише Роланд Нелс, журналист на Der Spiegel.

«Всъщност помощта изпраща ясен сигнал в духа на цялостната стратегия на Путин: Америка изглежда слаба, Русия изглежда силна и великодушна».

И до известна степен е прав. Въпреки годините на военен, политически и икономически натиск, в разгара на кризата Русия демонстрира способността си да се справя с трудностите не само на своята територия, но и по света. Но аргументите на многото русофоби, че Москва разрушава западното единство, възползвайки се от момента, са крайно погрешни. Западът въведе антируските санкции, които внезапно се превърнаха в коз за Руската федерация в света, в който международните икономически връзки се сринаха за една нощ.

Но е малко вероятно на американците и италианците сега да им е до политическия контекст на руската помощ. На тях им беше даден шанс да спечелят битката срещу биологичната заплаха. И не само на тях . Русия изпрати бързите си тестове за коронавирус в много страни по света. Русия беше тази, която подкрепи Иран, Венецуела и Северна Корея — страните, които се оказаха особено затруднени от санкциите, спретнати от Щатите.

В епохата на глобалната криза и слабостта на Западния блок Русия наистина показа своята сила. Не агресията, с която Вашингтон сплашва своите „партньори“, а именно силата.

Силата на великодушието и човещината!

А този фактор няма да остави политическите шахматни фигури на световната сцена непроменени.

Евгений Гаман, специално за News Front

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

Зареждане ...