Владимир Путин в обръщение към нацията: Пикът на епидемията в света, включително и у нас не е достигнат. Удължаваме карантината

2 април 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин, днес в 17:00 московско време се обърна към нацията във връзка със ситуацията около разпространението на коронавируса. Президентът на Русия изрази благодарност към лекарите и всички задвижени структури в борбата с вируса и отбеляза, че заплахата не е отминала, а се запазва. В тази връзка, Владимир Путин обяви удължаване на карантинните мерки до 30 април.

Владимир Путин в обръщение към нацията: Пикът на епидемията в света, включително и у нас не е достигнат. Удължаваме карантината

Скъпи приятели! Уважаеми граждани на Русия!Седмицата , която беше обявена за неработна в Русия приключва. В същото време лекарите, медицинските сестри, целият персонал на лечебните заведения продължават да работят в напрегнат режим.

И сега е много трудно за всички тях. Именно те са в болниците и отделенията по инфекциозни заболявания, на всички медицински обекти, които се защитават от идващата епидемия: лекуват, спасяват хората и предотвратяват появата и развитието на болестта.
Сигурен съм, че всички граждани на страната ще се присъединят към думите на сърдечна благодарност към нашите медицински работници.
Служителите на други жизненоважни за страната и обществото области също изпълняват своите задължения в наши дни. Искам също така искрено да ви благодаря — всички вас, без изключение.

И разбира се, да кажем благодаря на всички доброволци, ,неравнодушни хора, всички граждани, които са осъзнали, прочувствали личната си отговорност в борбата срещу епидемията, стриктно спазват препоръките на властите и медицинските специалисти, грижат се за себе си, здравето на близките и безопасността на другите.

Обявената в цялата страна неработна седмица, както и режимът на самоизолация, предвиден за жителите на много региони, ни позволиха да спечелим време за про-активни действия, за мобилизиране на всички власти, за изграждане на ресурсите на здравната система, за да се справим с епидемията възможно най-ефективно, използвайки както собствен опит, така и най-добрите практики на други държави.

Това, което считам за фундаментално важно: като цяло все пак успяваме да защитим възрастните хора от сериозна заплаха, за да предотвратим избухване на епидемията в детски градини и училища, университети и други образователни институции.

Естествено възниква въпросът какво трябва да се направи по-нататък, какви ще бъдат нашите решения.

Подчертавам: приемайки ги, трябва да разберем, че заплахата се запазва.

Според вирусолозите пикът на епидемията в света все още не е преминал, включително и у нас.

В тази връзка реших да удължа неработните дни до края на месеца, тоест до 30 април включително. Подчертавам — като се запазват заплатите на служителите.

Като се вземе предвид развитието на ситуацията, ние ще вземаме допълнителни решения и ако ситуацията позволява, ще коригираме обявения период на принудителни неработни дни в посока на намаляването му.

Какво още искам да кажа и какво друго искам да подчертая.

При прилагането на мерки за борба с епидемията не трябва да забравяме, че тя е също толкова важна, както и това да се запазят и поддържат работни места и доходи на гражданите. Това е общ приоритет за правителството, регионите, бизнеса. Ефективната, стабилна икономика е в основата на решаването на нашите ключови задачи, включително в сектора на здравеопазването.

Уважаеми граждани на Русия! Моля ви да продължите да бъдете изключително внимателни към изискванията на властите и препоръките на лекари и специалисти, за да защитите себе си и вашите близки.

Изключително важни, в някои случаи решаващи, бяха и остават наша обща отговорност и взаимна подкрепа.

Дори краткото време на тази седмица показа, че когато разбираме сложността на ситуацията, успяваме да намалим рисковете.
Сигурен съм, че ще продължим да действаме по същия координиран и надежден начин. И най-важното — на изпреварващ ход.
Благодаря за вниманието. Бъдете здрави»,- Владимир Путин.

Останете вкъщи и не боледувайте, следете информацията в медиите и спазвайте препоръките на властите и лекарите.

Продължаваме да следим обстановката и развитието на ситуацията очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...