Проф. Михайлов: «Врагът е невидим и зъл, останете на мястото си, запазете здравия си разум!»

„Това е реална криза, свързана с неканен и невидим посетител, зъл, който атакува в гръб всички възрасти.

Тревогата е обща.

Този вирус пробужда архаични страхове, страхове от злото като флуидна субстанция, като нещо, което се разхожда нагоре-надолу и защитата е много проблематична.

Това създава настроение на перманентна заплаха и покачва тревожността. Тя се превръща от фонова тревога, с която човек живее, във високостепенна тревожност“, коментира пред БНР д-р Николай Михайлов — психиатър и богослов.

Проф. Михайлов: "Врагът е невидим и зъл, останете на мястото си, запазете здравия си разум!"

Според него това е криза на въображението, на начина, по който възприемаме света:

„Това наричаме сега паника, но тази паника варира. Тези паники са различни, всеки има собствена паника. Има паника от вируса, има паника от паниката“. 

В предаването „12+3“ д-р Михайлов посочи, че тази криза с вируса би могла да даде положителен резултат:

„Доколкото поставя под въпрос състоянието на съвременния свят, на невероятната лудост, която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма — да се потребява без ограничение. 

Икономическият растеж е фетиш, който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството, което не знае друго освен този неукротим бяс за по-добър живот, разбран в икономическите рамки на потреблението и осъществяването от нарцистичен тип. 

През тази криза може да се случи чудото на тематазиация на нашата безпътица“. 

По думите му „ние не сме фотографи на бъдещето и е най-добре да останем спокойни на собственото си място, за да преживеем тази криза в нейната траектория нататък със здрав разум и с вътрешно спокойствие“.

„Една държава в криза се превръща в монархия. 

В изпитание държавата пробужда някакъв монархически инстинкт, който е на простосмъртните, на управляваните, които имат нужда от една консолидирана власт, която, ако не е с монарх начело, е с нещо като олигархат от компетентни начело“, допълни коментара си психиатърът. 

Интервю на Даниела Големинова с д-р Николай Михайлов в предаването „12+3“, БНР

Коментари:

Зареждане ...