Кризата: 900 000 испанци останаха без работа

Близо 900 000 испанци, повече от половината от тях временно заети, загубиха своята работа, след като от средата на март цялата страна беше поставена под строга карантина, за да се ограничи разпространението на коронавируса, показват данни на социалното осигуряване, цитирани от Ройтерс.

Кризата: 900 000 испанци останаха без работа

Данните показват, че от началото на наложената блокада и карантина на национално ниво 898 822 испанци са загубили работата си, включително около 550 000 временно наети работници. Най-силно засегнати са секторите на туризма и строителството.

Броят на официално регистрираните като безработни в Испания нарасна през март до 3,5 милиона, което е най-високото ниво от април 2017 г. Ройтерс отбелязва, че тези данни не включват всички загубени работни места, тъй като не всички работници са официално регистрирани като безработни.

«Това е абсолютно безпрецедентна ситуация», заяви на пресконференция министърът на труда Йоланда Диас и добави, че това е най-голямото месечно увеличение на безработицата, което някога е било регистрирано в Испания.

Март обикновено е добър месец за заетостта в Испания, тъй като бележи началото на сезона на ваканциите, като много временно наети работници намират работа по-специално в сектора на хотелиерството.

В момента обаче хотелите, ресторантите и баровете са затворени заради коронавирусната карантина. Данните от социалното осигуряване показват, че те са най-засегнатите сектори, заедно със строителството.

«Унищожаването на работни места е изключително тежко за жените, младите хора и най-несигурните работни сектори, особено хотелиерския и ресторантьорския, както и за строителните работници», посочи пред испанското радио RNE Пепе Алварес, лидер на вторият по големина профсъюз в Испания UGT.

Това съобщи БНР.

Кризата: 900 000 испанци останаха без работа

Коментари:

Зареждане ...