Япония: Русия може да изпари самолетоносачите на САЩ за броени минути

Най-крупната в света групировка самолетоносачи е символ на американската военна мощ. Но поради появата на новите видове оръжия, тя сериозно се разклати, пише японското издание «Нихон Кейдзай», а развитието на системите за противоракетна отбрана може дори да се окажат обикновена загуба на пари.

Китай и Русия вече надминаха Америка в някои области и с това очевидно няма да се ограничат.

Превод от Нихон кейдзай (Япония):

Япония: Русия може да изпари самолетоносачите на САЩ за броени минути

Вниманието на световната военна общност беше привлечено от новините от 27 декември 2019 г. Руското министерство на отбраната заяви, че Русия е първата държава, която приема хиперзвуковите ракети на въоръжение.

Те летят по непредсказуема траектория със скорост 20 пъти по-голяма скорост от тази на звука. Тъй като конвенционалните балистични ракети летят по парабола, ако намерите точката на изстрелване и точката на преминаване, можете да изчислите траекторията и да ги свалите. Но траекторията на хиперзвуковите ракети е невъзможно да се определи, следователно, не е лесно да ги поразите.

Кошмарно оръжие

«Хиперзвуковите ракети са кошмарно оръжие с ядрени бойни глави», каза един от сенаторите по време на заседанието на военната комисия през юли миналата година.

Той добави още: „Самолетоносачите ще станат реликва от миналото. Напълно вероятно е всички наши самолетоносачи да изчезнат само за няколко минути в резултат на масиран удар».

Най-крупната в света групировка самолетоносачи — това е символът на американската военна сила. Тя се разклати поради появата на новите видове оръжия. Дори съществува опасност системата за противоракетна отбрана, в която САЩ и Япония инвестират огромни суми, да се превърне в остаряла разработка.

Революционните въоръжения, които обезценяват съществуващите оръжия, се наричат „фактор, който променя играта“. Факт е, че трябва да се преразгледат обичайните тактики и стратегии, както и да се наруши военниятбаланс и принципите на войната.

Американското превъзходство се разклати

На 21 март КНДР изстреля ракета в посока Японско море, която летя с по-ниска и нестандартна траектория. Има опасност в бъдеще страната да приеме на въоръжение ракети, които също са трудни за сваляне, като хиперзвуковите.

Китай и Русия са лидери в хиперзвуковото оръжие.

Ако оръжието, което променя правилата на играта, разклати надмощието на САЩ, това ще повлияе сериозно върху сигурността на Япония.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nikkei.com/article/DGXMZO57300630X20C20A3EAC000/

Коментари:

Зареждане ...