Руският феномен: «Москва не се страхува от САЩ»

Журналистите от китайското издание „Соху“ в една от своите статии се опитват да обяснят феномена, при който Русия не се страхува да се изправи сама срещу Съединените щати и техните съюзници.

Руският феномен: "Москва не се страхува от САЩ"

Китайските журналисти пишат, че през последните няколко години отношенията между Русия и САЩ са се срутили до безпрецедентно ниско ниво. Москва и Вашингтон дори не се опитват да скрият недоволството един от друг. В същото време Руската федерация, за разлика от много други противници на САЩ, действа много решително, демонстрирайки готовността си да отстоява твърдо своята позиция. Американците от своя страна се опитват да ограничат руснаците, но не са постигнали голям успех в това. Според авторите на «Соху» това се дължи на наличието на мощен коз в Руската федерация.

„Съединените щати са длъжни да вземат предвид позицията на Русия на международната арена, тъй като руската военна сила е достатъчна, за да нанесе удар навсякъде по света. Ще бъде прекалено несериозно американците да пренебрегнат този фактор“, коментират китайските анализатори.

След разпадането на Съветския съюз ядрените арсенали на държавата бяха прехвърлени на Русия като негов приемник. Те наброяваха няколко хиляди бойни глави и балистични ракети. Според военните анализатори Москва е успяла не само да запази бойната готовност на стратегическите ракетни войски, но и да ги изведе на ново ниво.

Този фактор даде възможност да се осигури суверенитет на страна, която се сблъска с огромни проблеми, след като СССР престана да съществува.

„Дори повърхностния поглед върху ядрената мощ на Русия е достатъчен, за да разберем защо Москва се осмелява да се бори сама срещу САЩ и ЕС“, пишат авторите на «Соху».

  Постояното усъвършенствае на ядрените стратегически сили позволява на Русия да не се страхува, че евентуално ще бъде размазана от американците, които разшириха НАТО съвсем до руските граници.

В най-близко време ще бъде приет на въоръжение стратегическият ракетен комплекс с шахтно базиране РС-28 «Сармат», който на Запад е известен с кодовото име «Сатана-2».

Наличието на подобно оръжие е точно този коз, на който е твърде трудно да се отговори.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...