Коронапревратът, който потресе Атлантика: Трите стълба на световната мощ на САЩ са пречупени

Разпространението на коронавируса в САЩ е близко до катастрофата в Чернобил, превърнала се в отправна точка за разпада на СССР, пише авторът. Европейското единство се пропука. На фона на падението на Запада пет държави засилват влиянието си. Как „коронакризата“ формира новата световна система.

Превод от Sabah (Турция):

Коронапревратът, който потресе Атлантика: Трите стълба на световната мощ на САЩ са пречупени

«Коронапревратът», който потресе Европа

Кризата с коронавируса, разпространена в целия свят, започна да се променя и да формира нова международна система. Както и по-рано, в началото трансформацията на световния ред ще се извършва бавно, а след това ще започнат процесите на радикална трансформация.

Например, Суецката криза от 1956 г. внезапно обърна баланса на силите в Близкия изток с главата надолу. Великобритания, чиято хегемония след Втората световна война постепенно започна да намалява, със Суецката криза беше принудена да отстъпи на САЩ на мястото си в ислямския свят и на световната арена.

Сега в международната система протича подобен процес. За разлика от ЕС и САЩ, които не издържат теста в борбата с коронавируса, азиатските държави, водени от Китай, Русия, Япония, Южна Корея и Турция, засилват своето влияние в глобален мащаб.

След 1945 г. Атлантизмът, начело на който е САЩ, по всякакъв начин установи световната си хегемония. Тази хегемония се основаваше не само на военна сила, материално богатство и демократичните ценности на САЩ и Европа.

Коронакризата обаче подкопава трите най-важни стълба на глобалната сила на САЩ. Качеството на управлението, което САЩ демонстрираха във вътрешната политика, стратегическата визия, която донесе глобални ползи, и способността за световно лидерство в управлението на кризи и решаването на проблеми — всички те вече са напълно загубени.

Коронакризата в известен смисъл се превърна в Чернобилската катастрофа за Атлантика.

Въпреки че с откриването на първия случай на зараза в Ухан, американската администрация и медиите надаваха победни викове и  нарекоха коронакризата „Чернобил за Китай“. Всичко обаче се обърна наобратно. Картината на кризата се промени драстично. Въпросът, който вече се обсъжда в света, е следният:

„Как Изтокът победи Запада във войната срещу коронавируса?“

Да не забравяме, че най-голямата катастрофа, особено при епидемични заболявания, е загубата на ценности, които правят човека човек.

А западният свят се провали точно на този изпит —  за достойнството и съвестта.

Важна роля в този провал изиграха преди всичко социалното разслоение и лошото политическо ръководство на Запада. Поради тази причина най-голям брой случаи на болести и смъртни случаи се наблюдават в страни като САЩ, Италия, Испания, Германия, Франция и Обединеното кралство.

Кризата на доверието между западните общества и техните правителства се задълбочи.

А страните от Азия постигнаха невероятен успех. Фактът, че азиатските страни имат динамична система на здравеопазване и лидери, които заслужават доверието на обществата си, изиграха важна роля в борбата с кризата. Азиатските лидери буквално мобилизираха всичките си сили, за да организират своите народи, поставайки здравето на обществото на преден план.

Коронаураганът обърна всички дребни сметки с главата надолу … Ето защо по време на критични събития всяко колебание веднага се превръща в гигантска вълна, която променя голямата игра на глобално ниво …

Петя Паликрушева

Източник: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2020/03/29/atlantiki-sarsan-korona-darbesi

Коментари:

Зареждане ...