Френски скулптор търси лекаря от Червената армия на СССР, спасил го от концлагер в Чехословакия

Френският скулптор Шеломо Селинжер, бивш затворник в девет концентрационни лагера, последният от които е лагерът «Терезиенщат» в Чехословакия, изпрати писмо като част от проекта «Поща/Победа», в което моли за помощ, за да разбере името на съветския лекар, който го е спасил от концентрационния лагер.

Френски скулптор търси лекаря от Червената армия на СССР, спасил го от концлагер в Чехословакия

Според автора на писмото той е роден през 1928 г. в Полша. Шеломо бил на 14 години, когато заедно с баща му били депортирани в концентрационни лагери в Германия.

„Изгубих цялото си семейство, баща ми беше убит три месеца след депортирането. Така на 14-годишна възраст бях оставен сам в ада на концентрационните лагери. Прeминах през девет от тях, преживях каторжен труд, мъчения, глад и болести“, пише той.

Селинжер споделя, че е оцелял в два похода на смъртта и на 17-годишна възраст бил хвърлен върху планина от трупове в лагера «Терезиенщат» в Чехословакия, тъй като е бил смятан за мъртъв.

„Червената армия влезе в Прага и «Терезиенщат» на 10 май 1945 г. Военен лекар, офицер от Червената армия, разглеждащ същата тази планина от трупове, видял, че все още дишам, може би съм помръднал.

Той ме извади изпод купчината трупове и ме настани в полева военна болница. Този лекар се грижеше за мен няколко седмици и направи всичко, за да ме върне към живота“, пише той.

Според Селинжер той сега е световноизвестен скулптор. Създал е поредица от мемориали, посветени на жертвите на Холокоста и Втората световна война във Франция, Германия, Израел и Люксембург.

Авторът на писмото отбелязва, че се подготвят няколко книги за него. В тези книги той би искал да изрази своята признателност към Червената армия, която е освободила концентрационния лагер «Терезиенщат».

„Много бих искал да мога да изплатя дълга си към паметта на лекаря, който ме върна към живота и да назова името му в книгите. Обръщам се към вас, журналистите от проекта «Поща/Победа», с молба да се опитате да намерите неговото име. Както ми казаха, само вие можете да се свържете с всички организации и институции за необходимата информация“, моли Селинжер.

По-рано, в рамките на проекта «Поща/Победа», пристигна писмо от жителката на обсадения Ленинград Зоя Романенко.

Проектът «Поща/Победа» съдържа историите на тези, които са оцелели след обсадата на Ленинград, на подписалите се на стените на Райхстага, на укриващите съветски войници, избягали от концлагерите.

С помощта на проекта «Поща/Победа» всеки може да пише до ветерани, техните истории за войната и победата ще бъдат разказани през следващите месеци.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...